latinica  ћирилица
11/12/2017 |  18:29 ⇒ 12/12/2017 | 08:03 | Autor: RTRS

Kada bi dogovor Vlade i poslodavaca mogao biti realizovan? (VIDEO)

Od naknada za porodilje, do reforme Zavoda za zapošljavanje i suzbijanja sive ekonomije. Ambiciozan memorandum Vlade i poslodavaca za period 2018-2020. između ostalog sadrži i namjeru smanjenja oporezivanja rada i vraćanja na period prije krize.
Dogovor Vlade i poslodavaca - Foto: RTRS
Dogovor Vlade i poslodavacaFoto: RTRS

Više od 23 godine dio je poslovnog svijeta Republike Srpske. Saša Trivić sa svojim pogonom na 38. je mjestu u Republici Srpskoj, po broju zaposlenih. Iz male pekare, proizvodnju je znatno povećao pa sada zapošljava 550 radnika i izvozi u zemlje Evropske unije. Da ekonomske krize i nameta nije bilo, kaže, moglo se raditi i više. 

"2008. godine smo imali oporezivanje plata 52%, danas imamo 62% i smanjenje neoporezivog dijela. To kad kažete 10% nije 10% nego 20% povećanje u odnosu na one poreze iz 2008. godine", rekao je vlasnik "Krajina klasa" Saša Trivić.

Svaki namet poslodavcima, ističe, znači manje radnih mjesta. Povećanje poreza privrednicima koje je uvedeno sa krizom, priznaje, bio je loš korak. 

"Mi smo ukazivali da će povećanje poreza i doprinosa imati negativne efekte na razvoj privrede, ali smo eto bili spremni da izdržimo taj dio. Ove godine smo procjelnili da je period te krize prošao i da je krajnje vrijeme da nam država omogući smanjenje poreza i doprinosa bez ugrožavanja samog budžeta", dodao je Trivić.

Ovaj zahtjev poslodavaca i mjera na koju se Vlada obavezala memorandumom, podrazumijeva izmjenu od 10 do 12 zakona. Poslodavci očekuju da se to desi do polovine naredne godine. Ipak, nisu svi oduševljeno dočekali novosti. U Zanatsko-preduzetničkoj komori dogovor Vlade i poslodavaca svakako pozdravljaju, ali kažu - pet odsto nije dovoljno.

"Mi trebamo da vratimo opterećenje daleko daleko prije 2008. godine kada su svi doprinosi i poreske obaveze bili 35,38,40 odsto. Sve preko toga je opterećenje", istakao je direktor Zanatsko-preduzetničke komore Republike Srpske Јovica Bratić.

Prijedlog nije loš, ali nije ni realan, ističu u Vladi. Uz sve, pozitivno je i da će ono čega poslodavci budu oslobođeni preći u povećanje plata. Povećanje plata uvećaće potrošnju pa će, očekuju poslodavci dio novca kojeg se Vlada odrekne, biti vraćen u budžet. Ipak, hoće li to biti dovoljno?

Najavljeno smanjenje oporezivanja rada uslijediće nakon prelaska na ugovorene plate sa porezom na dohodak. Povećanjem prihoda od poreza na dohodak, svake godine preusmjeriće se na smanjenje cijena rada. Ove mjere ekonomisti pozdravljaju, ali kažu – najbolje od svega je što su ekonomske teme konačno došle do izražaja. 

"Ono što je sigurno je da je privreda već za ovih prethodnih desetak godina iznijela sama po sebi uz manje ili više teškoća teret krize, sad je nekako došlo vrijeme da im se na ovaj način odužimo", naglasio je ekonomista Goran Radivojac.

Ova mjera značiće poslodavcima, stav je ekonomista. Iako fiskalna politika nije presudne za obim proizvodnje, vjeruju da će ova, uz ostale mjere iz memoranduma ako se izvrše, doprinijeti jačem zamahu privrede. Najveće platiše i oni koji praktično nose budžet, čini se, konačno su prepoznati. Ekonomisti kažu - bilo je krajnje vrijeme.