latinica  ћирилица
11/12/2017 |  18:33 ⇒ 12/12/2017 | 07:51 | Autor: RTRS

Postoji li još Komisija za izradu sporazuma o političkim odnosima? (VIDEO)

Komisija za izradu sporazuma o međusobnim političkim odnosima, ako je suditi po današnjem istupu predstavnika opozicije, više ne postoji. Iz Saveza za promjene za to krive predstavnike stranaka vladajuće koalicije, koji im nisu dostavili svoje prijedloge sporazuma, niti pokazali inicijativu da se sastanu.
Vlast i opozicija - Foto: RTRS
Vlast i opozicijaFoto: RTRS

Iz SNSD-a odgovaraju da su, sa koalicionim partnerima, ozbiljno prišli izradi sporazuma, i da nije riječ o sporazumu za jednokratnu upotrebu.

Kopredsjedavajuća Komisije za izradu sporazuma o međusobnim političkim odnosima iz reda SDS-a, Aleksandra Pandurević, kaže da je opozicija ponudila svoja rješenja i da je na potezu bila vlast. Međutim, njihove prijedloge nisu dobili, iako je od prethodne sjednice prošlo više od 15 dana. 

"Na prvoj sjednici Komisije smo suprotnoj strani rekli da očekujemo odgovor do sutrašnjeg dana. Druga strana ne želi da razgovara. Komisije više nema, ne postoji", rekla je kopredsjedavajuća Komisije za izradu sporazuma o međusobnim političkim odnosima iz reda SDS-a Aleksandra Pandurević.

SNSD-ov Siniša Karan odgovra da je rad na sporazumu izuzetno važan državnički i politički posao i da su predstavnici partija iz vladajuće koalcije u svakodnevnom kontaktu, a da je dokument sa njihovim prijedlozima trenutno u fazi usaglašavanja.

"Uopšte nismo shvatili i žao nam je ako su iz SZP mislili da je to sporazum o jednokratnoj upotrebi, za jednu sjednicu NS. MI smatramo da je ovaj sporazuum trebao biti u interesu Republike Srpske i to u dugoročnom periodu", naglasio je kopredsjedavajući Komisije za izradu sporazuma o međusobnim političkim odnosima iz reda SNSD-a Siniša Karan.

Sve ovo moglo bi se odraziti i na sutrašnju sjednicu Narodne skupštine na kojoj će, na dnevnom redu, biti neki od najvažnijih dokumenata kao što su budžet, program ekonomskih reformi, izmjene Zakona o zaduživanju, ali i često spominjani novi Zakon o dječijoj zaštiti. Iz opozicije poručuju da se poslovnik i ustav i dalje krše i to stavljanjem ovih zakona na dnevni red po hitnoj proceduri.

"Ključni zahtjev će biti da se poštuje Poslovnik, Zakon o budžetskom sistemu i Ustav. Ukoliko to ispoštuju znači da postoji dobra volja. Ukoliko ne ispoštuju, šta da radimo", izjavio je poslanik PDP-a Perica Bundalo.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini, Radovan Višković kaže da je to što nije bilo sjednice Komisije 15 dana, samo izgovor za povlačenje iz Komisije. Iza svega vidi namjeru Saveza za promjene da ponovo pokuša da destabilizuje Narodnu skupštinu.

"Očito da oni imaju neke druge razloge, neke druge termine pa im se zbog nečega žuri. Јa ne znam o čemu se radi, vrijeme će pokazati sve pa i to. Na kraju krajeva, sve će se saznati pa to. Ništa se ne može sakriti, pa ni to kakav je scenario, ko su nalogodavci i koji je krajni cilj", dodao je šef Kluba poslanika SNSD u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Višković.

Dok iz opozicije poručuju da će odluku o nastupu na sutrašnjoj sjednici donijeti uoči njenog održavanja, Višković poručuje da postoji dovoljna skupštinska većina koja će omogućiti normalan rad Narodne skupštine, bez obzira na ponašanje opozicije.