latinica  ћирилица
11/12/2017 |  19:16 ⇒ 20:39 | Autor: RTRS

Samoodrživo i profitabilno preduzeće- takve bi trebalo da budu "Željeznice Srpske" (VIDEO)

Samoodrživo i profitabilno preduzeće – takve bi trebalo da budu „Željeznice Republike Srpske“, kada bude završen proces restrukturisanja. Pomaže i Svjetska banka sa kreditom od 51,3 miliona maraka. Najveći dio odlazi na izmirenje dugova radnicima. Detaljnu raspodjelu sredstava direktor preduzeća, resorni ministar i kreditor predstavili su javnosti.
Sastanak o ŽRS - Foto: RTRS
Sastanak o ŽRSFoto: RTRS

42,7 miliona evra za izmirenje dugovanja prema radnicima, 3,5 miliona za otpremnine i pet miliona za organizaciono restrukturiranje – ovako izgleda podjela kredita Svjetske banke za Željeznice Srpske. Doprinosi, porezi, prevoz, topli obrok i sudske presude uzeće najveći dio sredstava iz ovog kredita. Јedan od rezultata procesa biće 1.000 radnika manje, a samo do kraja godine, 211.

"Najveći dio je onih koji će se penzionisati, to je između 60 i 70 odsto od ovih 1000 radnika. Po Zakonu, to je u visini od tri prosječne plate za one koji će biti penzionisani po izmjenama i dopunama Zakona o Željeznicama", rekao je ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić.

"Do kraja 2018. godine cilj je da bude 2.500 radnika. U naredne tri godine, smanjivaće se broj radnika na ukupno, po projekcijama 2098 radnika do 2021. godine", dodao je v.d. generalnog direktora Željeznica Republike Srpske Dragan Savanović.

Iz Svjetske banke pozdravili su korake Vlade Srpske u procesu restrukturiranja Željeznica. Šef kancelarije za BiH poručio je da, prema statistici, Željeznice dnevno prevezu 500 putnika, a da samo održavanje na godišnjem nivou zahtijeva 20 miliona maraka. Nerentabilnost Željeznica biće riješena završetkom ovog procesa.

"Restrukturiranje će dovesti do toga da se i sam teretni saobraćaj učini još efikasnijim i sa što manje troškova", izjavio je šef Kancelarije Svjetske banke za BiH Emanuel Salinas.

Transportni saobraćaj i sada je profitabilan, ali ne i putnički, koji neće biti ukinut ni nakon procesa restrukturisanja. Nakon dugogodišnjih problema u radu Željeznica, ovakvim raspletom zadovoljni su i u Sindikatu.

"Računamo dok taj kredit bude operativan da će se sve izmiriti kako su najavili i kako je ministar rekao. Svi se iskreno nadamo da će sve biti završeno do aprila ili maja 2018. godine da će biti isplata svih dugovanja prema radnicima", poručio je Boris Šukalo iz Samostalnog sindikat saobraćaja i transportne djelatnosti.

Takav rok postavio je i resorni ministar, nadajući se da neće doći ni do kakvih opstrukcija na bh nivou, kada je riječ o davanju saglasnosti na kredit Svjetske banke. Iako u ukupnim dugovima od 300 miliona maraka, sa trenutno 2.978 zaposlenih, kredit Svjetske banke od 51,3 miliona trebao bi ovo preduzeće da vrati na pravi kolosjek.