latinica  ћирилица
11/12/2017 |  21:44 ⇒ 12/12/2017 | 12:27 | Autor: RTRS

Cvijanović: Primanja bi bila i veća da nije bilo blokada u Sarajevu (VIDEO)

Poslanici Skupštine Srpske sutra će na posebnoj sjednici razmatrati Budžet za narednu godinu i Program ekonomskih reformi do 2020.godine. Nakon intenzivnih pregovora sa partnerima u kreiranju ovih dokumenata, došlo se do dobrih i održivih rješenja, izjavila je predsjednica Vlade Željka Cvijanović u intervjuu za Specijal. To, kaže, predstavlja dobru osnovu za sva projektovana poboljšanja u narednom periodu.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

Cilj dva važna dokumenta za naredni period jeste bolji finansijski sklad, što bi u konačnici dovelo do povećanja zaposlenosti, kaže premijerka Željka Cvijanović. Istakla je da bi povećanja primanja u Republici Srpskoj bila i veća da nije bilo blokada u Sarajevu.

Podsjeća da je Srpska, i pored problema i izostanka finansijskih sredstava koja su blokirana na nivou BiH, na kraju prošle godine zabilježila dobre ekonomske rezultate.

- Iz tih reformi se vidi da ima nekoliko tačaka koje su suštinski važne. Јedna od njih se odnosi na jačanje privrede, rast plata u privredi, na otvaranje novih radnih mjesta, a drugo na povećanje ili poboljšanje materijalnog statusa naših socijalnih kategorija u društvu i to treba u kontinuitetu da se unapređuje - istakla je premijerka.

Novi vid komunikacije sa poslovnom zajednicom je potpisani Memorandum. Smanjenje oporezivanja na rad je nadogradnja svih mjera koje već daju rezultate, kaže premijerka.

Ono čega poslodavci budu oslobođeni preći će u povećanje plata. Povećanje plata uvećaće potrošnju pa će, očekuju poslodavci dio novca kojeg se Vlada odrekne, biti vraćen u budžet.

Ali uz taj vid rasterećenja, idu i rigoroznije kontrole, kaže Cvijanovićeva.

- Ako se neko rastereti na taj način, mora se odraziti na plate radnika, ali i na potrebe države da prikupi sredstva. Postoje devijacije, zato je jedna od predijeljenja borba protiv sive ekonomije - napomenula je premijerka.

Cvijanovićeva je rekla da je apsolutno opredjeljenje da porodiljske naknade funkcionišu, kao i da je iz opozicionih redova čula da kažu da je to predizborna mjera Vlade ili predsjednika Vlade.

"Oni znaju da nisu zaustavili tih 748 miliona, od čega bi 250 miliona bilo direktno u budžet Republike Srpske, da je ova mjera bila planirana za početak 2017. godine i trebalo je najmanje godinu dana ranije da stupi na snagu, ali su upravo te partije koje danas nude tako neka divna, nerealna rješenja, to zaustavile", istakla je Cvijanovićeva za RTRS.

Prema njenim riječima, nije to jedina stvar, navodeći da će penzije biti povećane za 17,5 odsto sa povećanjem planiranim sada.

"Bilo bi ono i veće da nije bilo takvih problema i takvih blokada u Sarajevu gdje upravo učestvuju SDS, PDP i NDP i u kontinuitetu blokiraju sredstva koja su namijenjena Republici Srpskoj", dodala je Cvijanovićeva.

Napomenula da će sa dodatnih dva odsto, koliko je planirano povećanje za porodične i lične invalidnine, biti ostvareno oko 16 odsto povećanja u okviru nekoliko godina i da bi to povećanje moglo da bude bolje i veće da nije bilo tih blokada.

Ona je rekla da bi voljela da se porodiljska naknada može izmiriti za svu djecu koja su rođena posljednjih pet godina, ali da to nije moguće.

Premijerka Srpske je poručila da iz opozicije nikada nisu ponudili nijednu konzistentnu i dobru mjeru.

"Oni su odavno opozicija i ja znam da su nestrpljivi, znam da su nervozni zbog toga. Ali, izvinite, ja nemam vremena da na to obraćam pažnju na taj način", istakla je Cvijanovićeva u emisiji "Specijal".

Prema njenim riječima, za Vladu je relevantno šta misle socijalni partneri.

Kada je riječ o najnižoj plati, Vlada je zauzela stav da povećanja mora biti. Razgovori sa socijalnim partnerima trebalo bi da budu završeni do Nove godine, do kada se dogovor mora postići, poručila Cvijanovićeva.