latinica  ћирилица
12/12/2017 |  10:05 | Autor: RTRS

"Očekivanje da set zakona o akcizama bude usvojen ove sedmice"

Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić izjavio je da očekuje da će ove sedmice Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojiti set zakona o akcizama jer modifikovani prijedlog donosi rješenja za dva ključna zahtjeva vlasti i opozicije – namjena sredstava, te transparentnost njihovog prikupljanja i raspodjele.

- To znači da je došlo do povećanja putarina, a ne akciza na gorivo, što automatski isključuje mogućnost da će povećanja od 15 feninga ići u opštu budžetsku potrošnju. I, konačno, imamo punu transparentnost prikupljanja i raspodjele tih sredstava - naveo je Zvizdić za TV1.

On je istakao da je usvajanje akciza važan iskorak koji će voditi ka operativnosti kredita EBRD-a i drugih međunarodnih finansijskih institucija, a riječ je o 800 miliona evra koje postaju operativne i mogu odmah da budu upotrijebljene za realizaciju projekata na izgradnji auto-puta i svih drugih puteva.

- Usvajanje zakona o akcizama i zakona o Agenciji za osiguranje depozita biće posljednje realizovane mjere iz pisma namjere sa MMF-om, što znači da se aktivno nastavlja aranžman sa MMF-om i postaje aktivan petogodišnji ugovor sa Svjetskom bankom od 750 miliona dolara - naglasio je Zvizdić.

On kaže da set zakona o akcizama znači početak ozbiljnih investicionih procesa koji će sigurno dovesti do poboljšanja ekonomskog stanja u BiH, otvaranja radnih mjesta, novih direktnih investicija i uopšte stvaranja dobre osnove za ekonomski razvoj BiH.

Zvizdić tvrdi da će odgovori na Upitnik sigurno biti gotovi do kraja godine.

- Za druga tijela mehanizma koordinacije za kolegijume za EU integracije imaćemo manje od dva odsto neusaglašenih pitanja sa nivoa radnih grupa i to ćemo u narednih desetak dana završiti na sastanku kolegijuma za EU integracije, koji čine premijeri kantona, Federacije BiH, Republike Srpske, predsjedavajući Savjeta ministara i gradonačelnik Brčko distrikta. Sastaćemo se u narednih sedam do 10 dana i definisati ona pitanja za koja radne grupe nisu uspjele postići konsenzus - rekao je Zvizdić.

On je naveo da je u ovom trenutku riješeno više od 90 odsto odgovora na postavljena pitanja.

Zvizdić je istakao da su završene i spremne za usvajanje strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja, odnosno energetike, ali da se nekoliko mjeseci čeka saglasnost entitetskih vlasti, prvenstveno Republike Srpske, na pripremljeni tekst, uprkos činjenici da su u procesu njihove izrade učestvovali predstavnici svih nivoa vlasti.

- Poslije usvajanja poljoprivredne strategije možemo dobiti 30 miliona evra bespovratnih sredstava namijenjenih poljoprivredi do kraja godine. Smatram da će takav podatak biti dovoljan da se svi uozbilje i da vrlo odgovorno pristupe pitanju usvajanja saglasnosti za samu strategiju, a optimista sam da bi se to moglo završiti do kraja godine - naglasio je Zvizdić.

On je dodao da je u devet mjeseci izvoz BiH porastao za 17,8 odsto, što je daleko najviše u regionu, od čega više od 15 odsto raste izvoz prema EU, a 32 prema zemljama CEFTE.

- Prvi put nakon rata imamo pokrivenost uvoza izvozom koja je veća od 60 odsto. Isto tako brojni drugi ekonomski pokazatelji prikazuju svoj rast, a u nekim od tih pokazatelja smo najbolji u regionu - tvrdi Zvizdić.

Izvor: SRNA