latinica  ћирилица
12/12/2017 |  13:58 ⇒ 16:15 | Autor: RTRS

Vučić danas u Parizu sa Makronom

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocjenjuje da će njegov današnji sastanak sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makoronom biti od velike važnosti za Srbiju, budući da je predsjednik Francuske jedna od dvije najvažnije figure u Evropi i svijetu.
Emanuel Makoron i Aleksandar Vučić  (Foto:Predsedništvo / Promo) -
Emanuel Makoron i Aleksandar Vučić (Foto:Predsedništvo / Promo)

Kako saznaje Blic, Vučić i Makron danas u 15 časova imaće tet-a-tet razgovore.

- Predsjednik Makron uživa ogroman lični ugled na svim meridijanima - rekao je Vučić u izjavi novinarima pred susret sa šefom francuske države, i istakao da očekuje da na današnjem sastanku "budu stvoreni uslovi da Makron, kako je i sam u pismu naveo, posjeti Srbiju".

- To bi bila prva posjeta poslije 2000. godine jednog francuskog predsjednika - podsjetio je Vučić.

Predsjednik Srbije stigao je danas, ranije popodne, u Јelisejsku palatu, na svečani ručak koji francuski predsjednik Emanuel Makron priređuje za šefove država i vlada, učesnike konferencije o klimi u francuskoj prestonici.

Makron je srpskog kolegu dočekao sa "mon amie, Aleksandar".

Njih dvojica, upoznali su se, naime, krajem septembra, na Blumbergovoj konferenciji, na marginama jesenjeg zasjedanja Generalne skupštine UN.

Taj susret i razgovor protekao je, prema svjedočenju srpskog predsjednika, u dobroj, obećavajućoj atmosferi, što je dobilo potvrdu u pismu kope je Makron ovih dana uputio Vučiću, a u kojem potvrdjuje da će doći u zvaničnu posjetu Srbiji.

Vučić je inače jedini predsednik iz zemalja Zapadnog Balkana kojeg je Makron pozvao i na svečani ručak, i na samnit o klimi, koji počinje danas popodne.

Izvor: Blic