latinica  ћирилица
12/12/2017 |  14:31 ⇒ 14:33 | Autor: RTRS

Standard o komemoraciji Praljku: Užase nisu pominjali

Austrijski list Standard objavio je članak o komemoraciji Slobodanu Praljku kojem ističu da su "hrvatski ministri bili na komemoraciji ratnom zločincu".
Slobodan Praljak - Foto: Screenshot
Slobodan PraljakFoto: Screenshot

Članak započinje opisom svojevrsnog oltara koji je na središnjem zagrebačkom trgu postavljen za Praljka, kojeg slave kao junaka.

Podsjeća se da je Haški tribunal Praljka zbog ratnih zločina osudio na 20 godina zatvora, zbog čega je on u sudnici izvšio samoubistvo popivši otrov.

Kao dio udruženog zločinačkog poduhvata naveden je i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, navodi Standard, i to je bio "glavni razlog zašto su zbog presude potestovali hrvatski nacionalisti" uključujući i vladu i predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović.

- Tuđman među nacionalistički nastrojenim Hrvatima u Hrvatskoj, BiH i dijaspori važi takođe kao junak, piše list.

Podsjeća takođe da Praljka prije samoubistva godinama niko nije pominjao, te da vlada nije poslala zvanične predstavnike na komemoraciju, ali su tu bili predsjednik Sabora Milijan Brkić, ministri Tomo Medved i Damir Krstičević, te pripadnici HDZ-a Vladimir Šeks i Andrija Hebrang.

- Bio je tu i nacionalistički pjevač Marko Perković Tompson, čiji se koncerti ponekad zabranjuju, piše Standard, te dodaje kako su letjele pohvale na račun osuđenog ratnog zločinca "velikog humaniste, a ne kao čovjeka koji je iza sebe ostavio patnje i užase".

Nisu se pominjale žrtve hrvatskih snaga u BiH.

Pominje se takođe i govor "bivšeg ministra odbrane Pavla Miljavca" o tome da je presuda "falsifikovanje istorije", izjava Davora Domazeta Loše da je Praljak bio nevin čovek, te sina Franje Tuđmana, Miroslava, koji je ponovio da praljak nije ratni zločinac, zbog čega su hiljade u dvorani počele da aplaudiraju.

- Na kraju je izvedena nacionalna himna, piše list i podsjeća da je "čak i premijer Andrej Plenković govorio o presudi kao pravednoj".

Austrijski list citira stručnjaka za jugoistočnu Evropu Florijana Bibera koji kaže da za vreme Ive Sanadera, pa i Zorana Milanovića "takve izjave ne bismo mogli da čujemo", te da je u Hrvatskoj zavladao konzervativni duh.

Biber ističe da su u EU loše primljene reakcije iz Zagreba jer se "može nešto malo čačkati po istoriji, ali je druga priča ustati protiv presude međunarodnog suda".

Standard piše i da je raspoloženje među Hrvatima u BiH takođe "reakciono", te se navodi primer novinarke Štefice Galić iz Mostara kojoj nacionalisti prete smrću. Galić navodi da prijetnje ne prijavljuje policiji jer joj i iz policije prijete.

Izvor: B92