latinica  ћирилица
12/12/2017 |  15:59 ⇒ 16:36 | Autor: RTRS

Tegeltija: Ovjereno 118 izjava o fiskalnoj odgovornosti (FOTO)

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je da je kao resorni ministar potpisao i ovjerio izjavu o fiskalnoj odgovornosti.
Zoran Tegeltija - Foto: RTRS
Zoran TegeltijaFoto: RTRS

"Imamo ovakvih 118 izjava o fiskalnoj odgovornosti, toliko imamo budžtskih korisnika koji su ih ovjerili. Svi originali primjeraka izjava nalaze se u Ministarstvu finansija Republike Srpske, dok su Narodnoj skupštini dostavljene kopije tih izjava", rekao je Tegelija danas novinarima u Banjaluci.

On je naveo da će se na internet stranici Ministarstva finansija Republike Srpske moći vidjeti svaka izjava o finansijskoj odgovornosti.

Tegelija je u ime Vlade Republike Srpske izrazio žaljenje što je opozicija napustila skupštinsko zajedanje i nije iskoristila priliku da razgovara "o dobrim dokumentima koji se nalaze pred poslanicima u parlamentu Republike Srpske".

Banjaluka - izjava o fiskalnoj odgovornosti

On je izrazio uvjerenje da je Vlada predložila parlamentu Republike Srpske dobre dokumente, ističući da je budžet za 2018. godinu usaglašen sa socijalnim partnerima.

Tegeltija je rekao da je budžet ispoštovao fiskalna pravila koja su definisana Zakonom o fiskalnoj odgovornosti, dodajući da za donošenje budžeta postoji saglasnost u okviru Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske.

Tegeltija je dodao da će u parlamentu biti razmatrani kvalitetni zakoni koji se odnose na Prijedlog zakona o dječijoj zaštiti, te Prijedlog zakona o zaduživanju, dugu i garancijama koji će olakšati način funkcionisanja lokalnih zajednica i fondova socijalne sigurnosti.

On je rekao da se u Republici Srpskoj duži niz godina mnogi dokumenti donose po hitnoj poceduri, pa tako i budžet Srpske za iduću godinu.

"Mislim da je za proceduru usvajanja budžeta mnogo važnija konsultacija sa socijalnim partnerima nego koliko ima čitanja u parlamentu", napomenuo je Tegeltija.

Tegeltija je rekao da je iduće godine iz budžeta Republike Srpske za otplatu spoljnog duga planirano 750 miliona KM, u koji su uključena javna preduzeća, Investiciono-razvojna banka i dio opština Republike Srpske.

On je rekao da kamate po osnovu tog kredita iznose 104 mliona KM.

Komentarišući zahtjev Boračke oganizacije Republike Srpske /BORS/ da Vlada riješi pitanje mjesečnog primanja za oko 3.500 nezaposlenih demobilisanih boraca, Tegeltija je rekao da je ponuda Vlade bila da se u okviru ukupnih sredstava za boračko-invalidsku zaštitu svi korisnici boračkih kategorija dogovore kako će se rasporediti sredstva.

"Nije postojao ni minimum saglasnosti unutar boračke populacije da se o tome razgovara. Najteže je to što na jedoj strani imamo BORS, a na drugoj strani sve druge populacije iz oblasti boračko-invalidske zaštite. Vlada je tada jasno rekla da neće raspoređivati sredstva unutar određenih kategorija, već da se oni sami dogovore kako će ići raspodjela osam miliona KM u okviru zakonskih rješenja", pojasnio je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, u 2020.godini će za implementaciju odluka vezano za porodilje biti potrebno 50 miliona KM.

Ministarstvo finansija: Izjava o fiskalnoj odgovornosti validna

Ministarstvo finansija Republike Srpske saopštilo je da je izjava o fiskalnoj odgovornosti resornog ministra Zorana Tegeltije, ovjerena 29. novembra, validna, kao i izjave svih ostalih budžetskih korisnika, koje su pratile proces izrade budžeta i nalaze se priložene uz budžet za 2018. godinu.

Ministarstvo je demantovalo tvrdnje opozicije da Tegeltija nije dostavio svoju potpisanu i ovjerenu Izjavu o fiskalnoj odgovornosti.

"Pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću izjavljujem da u 2018. fiskalnoj godini neću stvoriti obaveze veće od iznosa sredstava koja su mi data na raspolaganje budžetom, nakon uključivanja i prenesenih obaveza iz prethodnog perioda u dati okvir, te da ću budžetska sredstva koja su mi data na raspolaganje trošiti zakonito, namjenski i svrsishodno", navedeno je u izjavi o fiskalnoj odgovornosti, koju je potpisao Tegeltija.

Poslanik SDS-a Vukota Govedarica rekao je ranije da prošlogodišnji, kao i predloženi budžet za 2018. godinu nema potpisanu i ovjerenu izjavu o fiskalnoj odgovornosti ministra finansija Republike Srpske koja podrazumijeva materijalnu i krivičnu ogovornost.

Izvor: SRNA