latinica  ћирилица
12/12/2017 |  16:31 ⇒ 18:47 | Autor: RTRS

Prnjavor: Opredjeljenje Vlade - saradnja sa svim investitorima (VIDEO)

U Kulašima kod Prnjavora razgovarano je o podršci investitorima.
Podrška investitorima - Foto: RTRS
Podrška investitorimaFoto: RTRS

Program post-investicione podrške investitorima Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju provodi od 2013. godine uz pomoć Svjetske banke, radi motivacije postojećih investitora u Republici Srpskoj na reinvestiranje, kao i poboljšanje veza sa lokalnom privredom.

Opština Stanari kao najmlađa opština u Srpskoj na svom području ima najveću stranu investiciju - termoelektranu. To bi, nadaju se, trebalo da podstakne investiranje u ovu lokalnu zajednicu, pa su požurili da pripreme industrijsku zonu i pogodnosti za investitore.

- Nama je u interesu da se zaposli radna snaga a investitoru je da dobije profit i sigurno ćemo tu naći zajednički interes - kaže Dušan Panić, načelnik opštine Stanari.

Iskustva susjednog Prnjavora sa investicijama su mnogo veća, pa je njima osim privlačenja novih investicija, cilj da postojeći investitori prošire proizvodnju.

- Prnjavor ima desetak privrednih subjekata čiji se izvoz mjeri desetinama miliona, ovdje leži ogroman potencijal i sljedeće godine završetkom autoputa i otvaranjem poslovne zone bićemo najznačajnije mjesto najperspektivnije za investicije u cijeloj BiH, istakao je Darko Tomaš, načelnik opštine Prnjavor.

Ključno za investitore je bezbjednosna situacija, ali i efikasno rješavanje problema s kojima se suočavaju na terenu, istaknuto je na skupu.

- Postoje određeni problemi u njihovom funkcionisanju, odnosno radu, da zajedno sa jedinicama lokalnih samouprava i republičkom vlasti radimo na prevazilaženju tih problema, poručio je Zlatan Klokić, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju.

Program postinvesticione podrške provodi se u 26 jedinica lokalne samouprave.

U njima radi 40 firmi u kojima je zaposleno više od 3.600 radnika, a koje su investirale više od 160 miliona maraka.