latinica  ћирилица
12/12/2017 |  19:24 ⇒ 13/12/2017 | 08:05 | Autor: RTRS

Vučić sutra putuje u posjetu Havani

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić putuje sutra u dvodnevnu zvaničnu posjetu Kubi, na poziv kubanskog predsjednika Raula Kastra.
Aleksandar Vučić - Foto: RTRS
Aleksandar VučićFoto: RTRS

Tokom njegove posjete Havani biće potpisan Sporazum o saradnji u oblasti lijekova i medicinskih sredstava, javila je Radio-televizija Srbije.

U Srbiji se uspješno primjenjuju iskustva kubanske medicine i farmaceutske industrije.

Program posjete predviđa i obilazak razvojne zone luke Marijel, jednog od najvećih ekonomskih projekata u kubanskoj istoriji.

Vučić je ranije ove sedmice u razgovoru sa novoimenovanim akreditovanim ambasadorom Kube u Beogradu, rekao da dobri politički odnosi dvije zemlje treba da budu temelj za razvoj ekonomske saradnje.

On je istakao posebno oblast poljoprivrede, medicine i farmaceutske industrije, biotehnologije i genetskog inženjeringa.

Vučić je istakao da Srbija kao zemlja koja štiti svoju nezavisnost, osjeća veliko prijateljstvo i poštovanje prema Kubi i divi se slobodarskim stavovima kubanskog naroda.

"Kubi smo zahvalni na principijelnom stavu da ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, kao i na podršci u međunarodnim organizacijama, protiveći se članstvu takozvanog Kosova", rekao je Vučić prilikom prijema akreditiva ambasadora Gustava Triste del Toda.

Izvor: SRNA