latinica  ћирилица
12/12/2017 |  19:58 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Oslobođeni svi osumnjičeni za ubistvo generala HVO, Vladimira Šantića (FOTO)

Kantonalni sud u Bihaću odbacio je prijedlog Tužilaštva Unsko - sanskog kantona za određivanje pritvora Hamdiji Abdiću i drugima u predmetu ubistva generala HVO Vlade Šantića i oni su pušteni slobodu, potvrdila je Fata Nadarević, predsjednica suda.
Vlado Šantić - Foto: ilustracija
Vlado ŠantićFoto: ilustracija

Hamdiju Abdića, nekadašnjeg komandanta 502. viteške brigade Petog korpusa takozvane Armije BiH i četvoricu osumnjičenih juče su, po naredbi Tužilaštva USK, lišili slobode pripadnici Federalne uprave policije zbog sumnje da su umiješani u ubistvo generala HVO Vlade Šantića, koje se desilo u noći 08. na 09. mart 1995. godine u Bihaću. Od te noći, Šantiću se gubi svaki trag.

Prema ranije objavljivanim, ali nepotvrđenim podacima, Šantić je doveden u Hotel Sedra u Cazinu, gdje je prvo pretučen, a kasnije ubijen sa četiri hica u naselju Kostela u Bihaću. Šantićevo tijelo nakon toga je, navodno, bačeno u bačvu u koju su doliveni benzin, nafta i razrjeđivač te je zatim bačva odnesena na deponiju na Grabežu. Prema drugoj verziji, Šantićevo tijelo je nakon ubistva bačeno u rijeku Unu.

Izvor: Agencije