latinica  ћирилица
13/12/2017 |  07:43 ⇒ 16:03 | Autor: RTRS

NSRS razmotrila Prijedlog budžeta (VIDEO)

Narodna skupština Republike Srpske nastavila je danas posebnu sjednicu raspravom o Prijedlogu budžeta za sljedeću godinu, čiji okvir je 3,3 milijarde KM.
NSRS - Foto: RTRS
NSRSFoto: RTRS

U uvodnom izlaganju, ministar finansija Zoran Tegeltija, rekao je da je razlog za donošenje ove odluke sadržan u potrebi stvaranja pravnog osnova kao preduslova za pravovremeno obezbjeđivanje potrebnih sredstava za namjene propisane Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama Srpske.

Tegeltija je pojasnio da se potrebna sredstva mogu pribaviti kreditnim zaduženjem kod Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, domaćih i inostranih kreditora, emisijom dugoročnih hartija od vrijednosti na domaćem finansijskom tržištu, te emisijom dugoročnih hartija od vrijednosti na međunarodnom finansijskom tržištu.

14.46... Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović rekao je danas da se Nacrtom zakona o posebnom registru lica pravosnažno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorišćavanja djece prvi put uvode mehanizmi kojima će biti dugoročno poboljšan sistem zaštite djece od seksualnog zlostavljanja.

Predstavljajući ovo zakonsko rješenje poslanicima u Narodnoj skupštini Srpske, Kasipović je rekao da će time biti spriječena i mogućnost da lica pravosnažno osuđena za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorišćavanja djece budu zaposlena na radnim mjestima na kojima je predviđen rad sa djecom.

U ovom nacrtu zakona propisano je da u registar budu upisivana lica pravosnažno osuđena za taksativno navedena krivična djela propisana Krivičnim zakonikom Srpske, kao i da se lični podaci ovih lica upisuju u registar. Propisano je i koji je organ nadležan za vođenje registra i kojim organima se mogu dati podaci iz registra.

14.45... Ministar finansija Zoran Tegeltija rekao je da odluke o kratkoročnom i dugoročnom zaduživanju Srpske za 2018. godinu proizilaze iz budžeta. On je naveo da su u odluci o dugoročnom zaduživanju definisani svi potencijalni izvori zaduživanja i okvirne kamate, a što se tiče kratkoročnog zaduživanja - definisano je na osam odsto izvornih prihoda.

14.39... Narodna skupština razmotrila je Prijedlog zakona o Pravobranilaštvu Srpske, čiji je cilj uspostavljanje organizovanog, funkcionalnog, profesionalnog, odgovornog i samostalnog Pravobranilaštva.

Ministar pravde Anton Kasipović rekao je da je cilj i obezbjeđenje efikasnog mehanizma ostvarivanja i zaštite imovinskih prava i interesa Srpske, jedinica lokalne samouprave i ostalih subjekata koje Pravobranilaštvo po zakonu zastupa.

13.35... Pomoćnik ministra uprave i lokalne samouprave Srpske Nikola Knežević rekao je danas da bi usvajanjem Prijedloga zakona o registru zaposlenih kod korisnika budžetskih sredstava Republike - po hitnom postupku bili stvoreni uslovi za preciznije i efektivnije praćenje broja zaposlenih, a s ciljem efikasnije državne uprave i kontrole korišćenja budžetskih sredstava za lična primanja zaposlenih.

Knežević je naveo da se zakonom, koji je novina u ovdašnjem pravnom sistemu, uspostavlja registar zaposlenih kod korisnika budžetskih sredstava i taksativno navode korisnici tih sredstava, a propisuje se sadržaj i način vođenja registra, kao i zaštita i dostupnost podataka.

13.15... NSRS razmatra Prijedlog zakona o dječijoj zaštiti, po hitnom postupku. Ovim zakonskim prijedlogom uvodi se pravo na materinski dodatak za sve nezaposlene majke u iznosu 405 KM u trajanju 12 mjeseci, a za blizance i svako treće i naredno dijete 18 mjeseci, izjavio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić.

Obrazlažući ovaj prijedlog, Bogdanić je rekao da su osnovni razlozi za donošenje ovog zakona da se pruži finansijska podrška porodicama sa djecom i uvođenje materinskog dodatka za nezaposlene žene.

Pravo na materinski dodatak može da ostvari majka pod uslovom da ima prebivalište u Republici Srpskoj najmanje godinu dana prije rođenja djeteta, da je nezaposlena i da je na dan rođenja djeteta redovno prijavljena u Zavodu za zapošljavanje Srpske, navedeno je u obrazloženju ovog prijedloga zakona.

Pronatalitetnu naknadu za trećerođeno i četvrtorođeno dijete može ostvariti majka sa prebivalištem u Republici Srpskoj, bez obzira na materijalni status porodice i mjesto rođenja djeteta u jednokratnom iznosu od 600 KM za trećerođeno dijete i iznos 450 KM za četvrtorođeno dijete, navedeno je u obrazloženju.

Majka sa prebivalištem u Republici Srpskoj za svako novorođeno dijete u porodici, bez obzira na materijalni status porodice i mjesto rođenja djeteta, ostvaruje pravo na pomoć za opremu novorođenčeta u iznosu od 250 KM.

Bogdanić je završnoj riječi ocijenio da je riječ o odličnom zakonskom rješenju koji će unaprijediti stanje u ovoj oblasti.

"U narednom periodu kako se budu stvarali finansijski i ekonomski uslovi radićemo na uvođenju novih mjera koje će imati za cilj zaštitu žene, djeteta, te na unapređenju pronatalitetne politike", istakao je Bogdanić.

Poslanik SNSD-a Јasna Lukić rekla je da Prijedlogom zakona o dječijoj zaštiti Vlada Srpske pokazuje odgovornost za demografsku politiku.

"Za narednu godinu će biti potrebno 16 miliona KM, od čega će osam miliona KM biti iz budžeta, a ostatak iz stope doprinosa", rekla je Lukićeva.

Poslanik SP Zdenka Gojković izjavila je da postoji niz mjera koje Vlada preduzima kada je riječ o pronatalitetnoj politici, te pohvalila novu mjeru u vidu materinskog dodatka u iznosu od 405 KM za nezaposlene porodilje.

12.40... "Da bi se omogućilo finansiranje proširenog prava na materinski dodatak, predložena je izmjena visine obaveznog doprinosa za dječju zaštitu, odnosno njegovo povećanje nominalno za 0,2 odsto, uz istovremeno smanjenje za taj iznos doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti, što je i osnovni razlog predlaganja ovog zakona", rekao je ministar finansija Srpske Zoran Tegeltija, obrazlažući Prijedlog zakona o doprinosima.

Ministar je rekao da je, s obzirom na to da je Zakon o doprinosima već izmijenjen 2015. godine i da su te izmjene obuhvatale 50 odsto osnovnog teksta Zakona, sada predložen novi zakon o doprinosima.

12.30... Prije rasprave o Prijedlogu zakona o doprinosima, obavljena je rasprava o Prijedlogu zakona o izmjenama zakona o zaduživanju, dugu i garancijama Republike Srpske, po hitnom postupku.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je da je predlaganje ovog zakona posljedica većeg broja zahtjeva, prvenstveno jedinica lokalne samouprave i vanbudžetskih fondova, kojima je dobijanje garancije Republike postalo neophodno za fiskalnu konsolidaciju budžeta, kao i izmirenje neizmirenih obaveza.

Tegeltija je rekao da bi donošenje ovog zakona doprinijelo i finansijskom rasterećenju javnih preduzeća i institucija javnog sektora.

Naveo je da se ovim zakonskim prijedlogom propisuje da NSRS odlučuje o ukupnom godišnjem iznosu za koji Republika može izdati garanciju u toku jedne godine, a da za izdavanje pojedinačnih garancija, u okviru tog iznosa, Skupština ovlašćuje Vladu.

Ministar je rekao da se predloženim izmjenama Zakona proširuje namjena za koju je moguće izdati garanciju Republike Srpske.

- Uvodi se mogućnost da, pored garantovanja obaveza nastalih zaduženjem jedinica lokalne samouprave, fondova socijalne sigurnosti, Investiciono-razvojne banke Republike Srpske i fondova kojima ona upravlja, kao i javnih preduzeća i institucija javnog sektora u vezi sa finansiranjem kapitalnih investicija, može izdati garancija i za potrebe refinansiranja postojećeg duga, finansiranja prenesenih obaveza, finansiranja budžetskog deficita i obezbjeđenja sredstava radi izmirenja zakonom utvrđenih prava - istakao je on.

Tegeltija je naglasio da se ograničenja zaduživanja, kao i okvira za izdavanje garancija Republike ne mijenjaju.

On je naveo da, prema zvaničnim podacima Ministarstva finansija zaključno sa 30. septembrom ove godine, stanje duga po osnovu kreditnih zaduženja za koje je Vlada Srpske izdala garancije iznosi 328,98 miliona KM (3,26 odsto BDP-a), koliko iznosi i ukupna izloženost Republike Srpske po izdatim garancijama.

Narodna skupština obavila je raspravu o Prijedlogu zakona o izvršenju Budžeta Republike Srpske za 2018. godinu, po hitnom postupku.

Prije toga, obavljena je rasprava o Prijedlogu Budžeta Republike Srpske za 2018. godinu, po hitnom postupku.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je u završnoj riječi da predloženi budžet Republike Srpske za 2018. godinu odgovara finansijskoj snazi Srpske.

"Sigurni smo da je predloženi budžet dovoljan za nesmetano funkcionisanje svih institucija Republike", istakao je Tegeltija.

On je rekao da je raspored sredstava u budžetu izvršen na fer i pošten način između pojednih kategorija društva, te da je Vlada za Prijedlog budžeta dobila podršku najvećeg broja socijalnih partnera sa kojima je razgovarano.

On je rekao da će Republika Srpska u 2018. godini imati znatno bolji finansijski rezultat kada je riječ o deficitu.

"Prvi put budžet Srpske usvaja se na osnovu mišljenja Fiskalnog savjeta Republike Srpske koji je dao pozitivan stav u vezi sa procedurom usvajanja zakona o budžetu i pojedinih kriterijuma sa stanovišta visine javog duga i deficita", istakao je Tegeltija.

On je ponovio da su svi budžetski korisnici potpisali izjavu o fiskalnoj odgovornosti, a svi originali ove izjave nalaze se u resornom ministarstvu.

12.15... Šef Kluba poslanika DNS-a Spomenka Stevanović ocijenila je da su u Prijedlogu budžeta Srpske za narednu godinu dobro izbalansirani prihodi i rashodi, izrazivši zadovoljstvo što se povećava iznos izvornih poreskih prihoda. Ona je ukazala na problem sive ekonomije i pohvalila namjeru da bude reformisana inspekcija.

Stevanovićeva je pohvalila kontinuiranu finansijsku podršku procesu vantjelesne oplodnje, kao i povećanje izdvajanja za nerazvijene opštine.

Izdvajanja za nerazvijene opštine pohvalila je i poslanik SNSD-a Snježana Kelečević, koja je navela da je riječ o povećanju za 300.000 KM, te će ukupan iznos sada biti 2,3 miliona KM. Ona je ocijenila da je predložen stabilan budžet koji odražava ekonomsku snagu Republike Srpske, te da je rast javnih prihoda umjeren i planiran oprezno.

Kelečevićeva je dodala da sredstva od klirinškog duga nisu uvrštena u prihode, te da će biti usmjerena na kapitalne projekte.

Poslanik SP-a Zdenka Gojković predložila je da budu povećana izdvajanja za izdržavanje sigurnih kuća, koja su za narednu godinu planirana u iznosu od 255.000 KM.

"Smatramo da će iznos od oko 300.000 KM zadovoljiti potrebe za narednu godinu", rekla je Gojkovićeva i izrazila nadu da će biti obezbijeđena dodatna sredstva od 45.000 KM.

12.00... Potpredsjednik NSRS Željka Stojičić rekla je danas da će budžet Srpske za narednu godinu omogućiti stabilnost Republike. Stojičićeva je tokom skupštinske rasprave o Prijedlogu budžeta Srpske za narednu godinu u iznosu od 3,3 milijarde KM, istakla da je ovaj dokument realan i ostvariv, jer je Vlada Srpske njegovom kreiranju prišla oprezno.

Ona je navela da se u prijedlogu budžeta vidi da se Vlada ponaša štedljivo i korektno prema budžetskim sredstvima.

Potpredsjednik Narodne skupštine Senad Bratić rekao da Koalicija "Domovina", putem uloženih amandmana, traži da se u budžetu Srpske za narednu godinu izdvoji više sredstava za finansiranje povratka u Srpsku, kao i za zapošljavanje i samozapošljavanje povratnika izbjeglih i raseljenih lica Srpske.

"Domovina" traži više novca za humanitarna udruženja "Merhamet" i "Karitas", udruženja i organizacije civilnih žrtava rata Bošnjaka i Hrvata, kao i za otpremnine za one koji su nezakonito ostajali bez posla.

Poslanik SNSD-a Marko Vidaković naglasio je da je budžet Srpske za narednu godinu strateški dokument koji pokazuje odgovornost Vlade i stvara preduslove za ekonomske reforme, oporavak privrede, stabilizaciju ekonomije i održavanje fiskalne stabilnosti.

Kada je riječ o raspodjeli prihoda od indirektnih poreza, Vidaković je rekao da je nepravda što više od 80 institucija na nivou BiH prve uzimaju sredstva na osnovu tih poreza, a entitetima šta ostane.

Govoreći o budžetskim rashodima, Vidaković je apelovao na resorno ministarstvo, Vladu Srpske i poslanike da se kroz amandmansko djelovanje nađe mogućnost za nesmetano funkcionisanje Univerziteta u Istočnom Sarajevu, jer je predviđeni budžet te obrazovne ustanove nedovoljan.

11.55... Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić izjavila je danas da sindikalna podrška Prijedlogu budžeta Srpske za ovu godinu neće biti upitna ukoliko narodni poslanici u budžet ugrade stavove i zahtjeve Saveza sindikata.

Obraćajući se na sjednici u svojstvu gosta tokom rasprave o Prijedlogu budžeta za 2018. godinu, Mišićeva je rekla da ovaj prijedlog nije dobio podršku Saveza sindikata na sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta Srpske.

Mišićeva je rekla da Sindikat obrazovanja insistira da se konačno realizuje zaključak Narodne skupštine Republike Srpske od 27. decembra 2007. godine, koji predviđa izjednačavanje startnih plata za sve koji se finansiraju iz budžeta.

Ona je rekla da Sindikat uprave Republike Srpske nije obavio razgovore sa Vladom oko utvrđivanja najniže cijene rada zaposlenih u ovoj djelatnosti koji se finansiraju iz budžeta, iako je to bila zakonska obaveza, te dodala da se na tome i dalje insistira.

"Ovaj sindikat traži da se poveća stavka u budžetu na način da osnovica plate za nekvalifikovane radnike iznosi najmanje 500 KM, jer je u platu koju ima ovaj radnik uračunat topli obrok i regres i bez ovih naknada njihova najniža plata iznosi 230 KM", istakla je Mišićeva.

Ona je rekla da 91 zaposlen radnik u Službi za zajedničke poslove Vlade Republike Srpske sa povećanim rizikom ne ostvaruje prava koja su propisana odredbama Zakona o radu i Posebnom kolektivnom ugovoru.

"Ovi radnici imaju pravo na uvećanje plate od 15 odsto, a iznos koji je potreban da bi se ova zakonska obaveza realizovala je 250.000 KM", istakla je Mišićeva.

Ona je rekla da Sindikat uprave traži povećanje sredstava u svim organima i organizacijama na stavki budžeta za naknade troškova prevoza kod polaska i odlaska sa posla.

Mišićeva je istakla da Sindikat pravosuđa insistira na povećanju plata administrativnim radnicima u pravosuđu, koja se ne može porediti sa platom nosioca pravosudnih funkcija.

"Sidikat uprave traži ispravku na stavci naknade putnih troškova, jer je Ustavni sud Republike Srpske utvrdio da je njihov pravilnik nezakonit", napomenula je Mišićeva.

Ona je rekla da Sindikat radnika MUP-a Republike Srpske nije pregovarao sa poslodavcem o iznosu najniže cijene rada za iduću godinu.

Mišićeva je navela da ovaj sindikat traži da rashodi za otpremnine i jednokratne pomoći u budžetu za iduću godinu umjesto 1,3 miliona KM iznose 1,5 miliona KM, te da izdaci za nabavku postrojenja i opreme umjesto dva miliona KM iznose 1,7 miliona KM.

Ona je dodala da Sindikat uprave traži i da rashodi za bruto naknade troškova i ostalih ličnih primanja zaposlenih za iduću godinu iznose 3,4 miliona KM.

Predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske Rade Rakulj, obraćajući se na sjednici parlamenta u svojstvu gosta, predložio je Vladi da razmotri mogućnost dodatnog povećanja penzija u iznosu od dva odsto u 2018. godini.

Rakulj je rekao da su penzioneri imali najveća razumijevanja od Vlade Republike Srpske.

"Penzionerska populacija je i dalje materijalno i socijalno ugrožena, jer osnovica za sva povećanja penzija koja su bila veća od 15 odsto u izbornom periodu nisu bila dovoljna da je izvuku iz kategorije najugroženijih građana Republike Srpske", kaže Rakulj.

U Parlamentu Srpske juče je razmatran Program ekonomskih reformi do 2020. godine.

Skupštinskom zasjedanju nije prisustvovala opozicija koja je salu napustila prije usvajanja dnevnog reda, tvrdeći da se hitnom procedurom usvajanja ovih dokumenata krše zakoni, Ustav i Poslovnik.

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je za Srnu da je nije iznenadio odlazak poslanika opozicije sa posebne sjednice, jer je sva njihova uvodna diskusija upućivala na to i trebalo je da posluži samo kao priprema terena za njihov odlazak i bijeg od rasprave o važnim temama.