latinica  ћирилица
13/12/2017 |  08:53 ⇒ 09:06 | Autor: RTRS

Poskupio gas u Evropi nakon eksplozije u Austriji

Cijene prirodnog gasa i energije naglo su povećane u Evropi nakon eksplozije u čvorištu prirodnog gasa u Austriji, a cijena sirove nafte je porasla iznad 65 dolara po barelu prvi put od juna 2015. godine.

Najveće poskupljenje je u Velikoj Britaniji koja se muči da prevaziđe uticaj zatvaranja mreže cjevovoda u Sjevernom moru.

Eksplozija se dogodila juče ujutro u Baumgartenu. Јedna osoba je poginula, a 21 povrijeđena. Izazvala je prekide u protoku na jednoj od glavnih tačaka gdje ruski prirodni gas ulazi u Evropu. Istovremeno, već dva dana pada snijeg u većem dijelu Evrope, te je potražnja za gasom povećana.

"Evropsko tržište gasa prolazi kroz oluju. Ukoliko se zalihe brzo ne obnove i nastavi hladno, visoke cijene ostaće tokom cijele zime", smatra britanski analitičar Masimo Di-Odoardo.

Italija, koja se oslanja na ruski gas 30 odsto od ukupne potražnje, proglasila je vanredno stanje u vezi s ovim energentom. Naftna firma OMV AG, koja kontroliše gasovod u Baumgartenu, saopštila je da će biti potrebni dani da uspostave proizvodnju.

"Italija je ključni problem. Slovenija i Hrvatska su mala tržišta. Više neruskog gasa će trebati preusmjeriti na jug", naveo je DŽonatan Stern, ekspert za istraživanje prirodnog gasa na Oksfordu.

Nacionalne kompanije koje se bave snabdijevanjem gasom navode da neće biti problema ako se situacija brzo razriješi, ali  ako to potraje nekoliko sedmica, onda će svi imati razloga za veliku brigu.

Ruski Gasprom saopštio je da radi na redistribuciji protka gasa i da čini sve što je u njihovoj moći da energent stigne do potrošača.

Izvor: Agencije