latinica  ћирилица
13/12/2017 |  10:35 ⇒ 12:22 | Autor: RTRS

Vučić: Francuska se vraća na Balkan i u Srbiju

Važno je da se vežemo za Francusku, kao što je to bio slučaj s Njemačkom, onda nećemo imati nikakve bojazni u budućnosti, poručio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić napominjući da Francuska ima sve veći interes u Srbiji, i ekonomski i politički.
Emanuel Makoron i Aleksandar Vučić  (Foto:Predsedništvo / Promo) -
Emanuel Makoron i Aleksandar Vučić (Foto:Predsedništvo / Promo)

U intervjuu za današnji Kurir, Vučić je izrazio uverenje da će, kada se posjeta Srbiji francuskog predsjednika Emanuela Makrona realizuje, "biti još mnogo toga što će nas vezivati".

Kao jedini šef države Zapadnog Balkana koji je učestvovao na samitu svjetskih lidera o klimatskim promjenama u Parizu, Vučić je ocijenio da je veoma važno učestvovati na takvom samitu, i to "ne samo zbog poplava i suša s kojima se suočavamo, a koje nedovoljno razumijemo i malo se bavimo ovom veoma važnom temom".

On je ponovio da je imao prilike i da sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom razgovara u četiri oka.

- Možete da zamislite u kakvoj je gužvi on bio, ali sam uspio da dobijem nekoliko minuta s njim nasamo. Nije bilo više vremena jer je još troje ili četvoro lidera takođe čekalo na prijem, opisao je Vučić njihov susret.

Kako je precizirao, sa Makronom je razgovarao o bilateralnim odnosima dviju zemalja.

- Francuska je uz Njemačku vodeća snaga Evropske unije. Naravno, bilo je riječi o našem evropskom putu, našim ekonomskim bilateralnim odnosima, rekao je Vučić.

Ukazao je da se trgovinska razmena dviju zemalja uvećava iz godine u godinu.

- Prošle godine iznosila je 900 miliona evra, ove godine ići će do milijardu. Ali mi time nismo zadovoljni, želimo da ona bude još veća, a posebno naš izvoz u Francusku, koji je ove godine porastao za 17,8 odsto, ukazao je Vučić.

S Makronom je, dodao je, razgovarao o novim investicijama Francuske, interesovanju francuskih kompanija za Aerodrom Beograd, LA Farž i Meridijanu, i o onome što je već urađeno u vezi sa preradom otpada u Vinči.

- To će biti najveća investicija u privatno-javnom partnerstvu u cijelom regionu tog tipa- oko 300 miliona evra je vrijednost investicije. Dakle, Francuska se polako, ali sigurno vraća ne samo na zapadni Balkan već i u našu Srbiju, što me posebno raduje. Razgovarali smo i o drugim stvarima, rekao je Vučić.

Izvor: Sputnjik