latinica  ћирилица
13/12/2017 |  11:19 | Autor: RTRS

Šovinizam u Splitu: Zašto zapošljavati Srbe kad ih ima tako malo?

U splitskom Gradskom vijeću legalizovan je šovinizam, a lica srpske nacionalnosti naročito su nepoželjna, navodi dio hrvatskih portala.
Split (Foto: Wikimedia) -
Split (Foto: Wikimedia)

Odbijanje da se lice koje upotrebljava ekavicu postavi na mjesto direktora baleta Hrvatskog narodnog pozorišta u Splitu, samo je nastavak šovinističke politike.

Istoričar Dragan Markovina napominje da je predsjednik gradskog HDZ-a Petar Škorić nedavno bio posebno pogođen gostovanjem srpskih pisaca u gradskoj biblioteci.

Škorić je bio i protiv zapošljavanja jedne osobe u javnu službu zbog njene nacionalnosti, objasnivši to čuvenom rečenicom da "u Splitu živi samo 1,5 odsto Srba, pa ih grad ne mora zaposliti".

- Sve navedeno upućuje na zaključak da je pravo lice HDZ-a upravo taj militantni nacionalizam, dok im premijer Andrej Plenković i gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara služe kao relativno pristojne fasade - navodi Markovina.

Hrvatski mediji navode da je splitski HNK pao na niske grane, iako je to institucija splitske kulture, te da godinama ide iz skandala u skandal.

- Јedini cilj gradskih vlasti, i to već dugi niz mandata, jeste da HNK formalno postoji, da njime upravljaju "naši" ljudi i da ni slučajno ne napravi bilo kakav programski iskorak ili predstavu koja bi mogla da "provocira većinska osjećanja" - kaže Markovina.

Izvor: SRNA