latinica  ћирилица
13/12/2017 |  11:44 ⇒ 12:12 | Autor: RTRS

Klastersko poslovanje za lakši nastup na tržištu

Poljoprivredni proizvođači u Republici Srpskoj uskoro bi trebalo da pređu na klastersko poslovanje, odnosno da se udružuju kako bi lakše nastupali na tržištu, rekao je direktor Јedinice za koordinaciju projekata u poljoprivredi pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Stefan Mitrović.
Poljoprivreda - Foto: ilustracija
PoljoprivredaFoto: ilustracija

- Krajnji zadatak je da se regionalno, u saradnji sa poljoprivrednicima, formiraju klasteri. Udruženim poljoprivrednicima će biti pružena sva moguća podrška da bi klaster zaživio i da bi poljoprivrednici tim putem ostvarili benefite - istakao je Mitrović.

On je naveo da klastersko poslovanje podržava Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede kroz projekat razvoja konkurentnosti u ruralnim područijima.

- Cilj projekta je udruživanje proizvođača, prerađivača i svih drugih aktera u određenom području u klastere, kako bi manji proizvođači mogli da ostvare veće interese, da zaštite tržište, ostvare benefite prilikom nabavke repromaterijala, kao i da lakše plasiraju proizvode - rekao je Mitrović.

On je dodao da je za uspjeh projekta neophodna izuzetna saradnja savjetodavnih službi resornog ministarstva u svim regijama Srpske, predstavnika lokalnih zajednica i samih poljoprivrednika.

- Upravo zbog toga smo u prethodna tri dana u Banjaluci organizovali radionicu za predstavnika savjetodavnih službi i lokalnih razvojnih agencija. Tokom radionice je bilo riječi o izradi biznis planova i najbržem načinu realizacije tih planova - naveo je Mitrović.

Sljedeći korak u projektu razvoja konkurentnosti u ruralnim područijima biće da se na lokalnom i regionalnom nivou predstave benefiti klasterskog poslovanja i postupci izrade biznis planova.

Izvor: Srna