latinica  ћирилица
13/12/2017 |  12:50 ⇒ 16:30 | Autor: RTRS

Tegeltija: Izmjene Zakona u cilju finansiranja proširenog prava na materinski dodatak

Odredbama Zakona o dječjoj zaštiti povećava se i proširuje jedno od prava iz oblasti dječje zaštite- pravo na materinski dodatak. Od 1. januara 2018. godine, ovo pravo bi trebalo da iznosi iznosi 405 KM mjesečno za svaku majku koja je u vrijeme rođenja djeteta nezaposlena, bez obzira na njeno ili imovinsko stanje njene porodice, rekao je ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija u Narodnoj skupšini.
Zoran Tegeltija - Foto: RTRS
Zoran TegeltijaFoto: RTRS

Tegeltija je podsjetio da je materinski dodatak do sada iznosio 70 KM, te da ova promjena u materijalnom zakonu uslovljava povećanje sredstava koja ЈU Јavni fond za dječiju zaštitu ima na raspolaganju na godišnjem nivou. Dodao  je da Fond finansira prava iz Zakona o dječjoj zaštiti najvećim dijelom iz doprinosa za dječju zaštitu, koji je propisan odredbama Zakona o doprinosima.

- Da bi se omogućilo finansiranje proširenog prava na materinski dodatak, predložena je izmjena visine obaveznog doprinosa za dječju zaštitu, odnosno njegovo povećanje nominalno za 0,2 odsto, uz istovremeno smanjenje za taj iznos doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti, što je i osnovni razlog predlaganja ovog zakona - naveo je Tegeltija.

Ministar je rekao da je, s obzirom na to da je Zakon o doprinosima već izmijenjen 2015. godine i da su te izmjene obuhvatale 50 odsto osnovnog teksta Zakona, sada predložen novi zakon o doprinosima.

On je naveo da predloženi zakon, iako tehnički i normativno modifikovan, sadrži u najvećem dijelu iste odredbe kao i važeći zakon.

Izmjene se odnose na izjednačavanje obaveza doprinosa za naknade po osnovu ugovora o djelu i ugovora o autorskom djelu zbog prisutnih zloupotreba.

- Prema postojećem zakonu za autorsko djelo plaća se doprinos za PIO i zdravstvo (30,5 odsto) u slučaju da nije obavezno osiguran po drugom osnovu, a za ugovor o djelu samo doprinos za PIO (18,5 odsto). Prema predloženom zakonu za obje kategorije plaća samo doprinos za PIO. Razlog ovakvog rješenja je u činjenici da se suštinski radi o vrlo sličnim pravnim poslovima, pa je neophodno da imaju isti tretman po pitanju doprinosa - naveo je Tegeltija.

Novim zakonom je, takođe, uvedena obaveza doprinosa za lica koja obavljaju ugostiteljsku djelatnost isključivo kao fizička lica (izdavanje soba – stan na dan).

- Osnovica za ova lice je 30 odsto prosječne bruto plate u Republici, a plaća se samo doprinos za zdravstveno osiguranje. Prema važećem zakonu, ova lica bi plaćala doprinos za PIO na ukupan prihod, što nije opravdano prema prirodi obavljanja te djelatnosti. Radi se o novoj kategoriji obveznika, uvedenih Zakonom o ugostiteljstvu - fizičkim licima koja se mogu baviti izdavanjem smještajnih kapaciteta u manjem obimu na osnovu ugovora sa turističkom organizacijom - naveo je on.

Tegeltija je rekao da je novim zakonom o doprinosima detaljnije objašnjena definicija samostalnih djelatnosti.

Naveo je da se umanjena osnovica za obveznike iz oblasti tekstila, kože i obuće prema predloženom zakonu, a zbog sprečavanja daljih zloupotreba, može plaćati samo za radinke koji primaju platu manju od prosječne plate u Republici.

Tegeltija je rekao da su zbog usaglašavanja ovog zakona sa Zakonom o radu, predložene izmjene u odnosu na lica koja imaju ugovor o dopunskom radu.

- Prema predloženom tekstu Zakona o doprinosima ta lica plaćaju samo doprinos za PIO, jer se ugovor o dopunskom radu može zaključiti samo sa licem koje je već u radnom odnosu. Takođe, predložene su izmjene i u odnosu na lica koja imaju ugovor o privremenim i povremenim poslovima. Za ta lica je predloženo da plaćaju doprinos za zdravstvo i PIO, a do sada su plaćali sve doprinose. Imajući u vidu da ta lica nisu u radnom odnosu i ne mogu ostvariti prava po osnovu nezaposlenosti i prava iz dječije zaštite, nije opravdano ni da plaćaju ta dva doprinosa - istakao je on.

Tegeltija je naveo da je na prijedlog predstavnika poslodavaca utvrđena izmjena u odnosu na učenike i studente na praksi kod poslodavca, gdje se do sada za njih plaćao doprinos za PIO u posebnim slučajevima po stopi od 4,5 odsto i doprinos za zdravstvo 12 odsto, a da je sada predloženo plaćanje samo doprinosa za PIO u posebnim slučajevima jer su ova lica već na zdravstvo osigurana.

Novim zakonom je precizirana osnovica za doprinose, kao i izuzetak kod roka za plaćanje doprinosa dva mjeseca od obračuna, samo u slučaju kada plata nije plaćena, te plaćanje doprinosa po odbitku.

Tegeltija je naglasio da je o tekstu predloženog zakona o doprinosima postignuta saglasnost u okviru javne rasprave sa socijalnim partnerima i da je Ekonomsko-socijalni savjet jednoglasno podržao ovaj zakon.