latinica  ћирилица
13/12/2017 |  12:58 ⇒ 13:42 | Autor: RTRS

Uručena nagrada "Izvor" Vorkapiću i Milenovićevoj (FOTO)

U Udruženju književnika u Beogradu danas su svečano uručene nagrade "Izvor" autorima najljepše priče i najljepše pjesme o zavičaju Milanu Vorkapiću i Јasni Milenović.
Beograd - Vorkapić - nagrada "Izvor" - Foto: SRNA
Beograd - Vorkapić - nagrada "Izvor"Foto: SRNA

Nagrada "Izvor" je jedan od najznačajnijih programa Predstavništva Republike Srpske u Beogradu u dijelu aktivnosti koje se odnose na podsticanje kulturne saradnje Srpske i Srbije, odnosno jačanje kulturne saradnje na svim prostorima gdje žive Srbi, naveo je direktor Predstavništva Mlađen Cicović, koji im je na prigodnoj ceremoniji uručio nagradu.

Najavio je da će Predstavništvo Republike Srpske, koje sa beogradskom Fondacijom "Radost" petu godinu uzastopno organizuje konkurs, povodom tog malog jubileja štampati najbolje radove i one koji su ušli u najuži izbor za nagradu.

Prošlogodišnji dobitnik nagrade "Izvor" za najljepšu pjesmu Boško Lomović, koji je ove godine bio u žiriju za izbor najboljih stihova o zavičaju, istakao je da je nagrada sa punim pravom otišla u ruke Јasni Milenović za pjesmu "Knjiga zavičajna". 

"Ona u svojoj pjesmi govori o knjizi koja je iz Raške došla u ravnicu 1690. godine i koja kazuje da su Srbi baš kao Јermeni, o čemu piše veliki jermenski pjesnik Babken Simonjan, sa sobom nosili ikone i knjige kao obilježja svoje duhovnosti. Pjesma nosi žal što ti tragovi srpske duhovnosti, sakriveni u konjskim zapregama, nisu sačuvani", naglasio je Lomović.

Dragana Mrđa, koja je prošle godine dobila nagradu za najbolju priču o zavičaju, navela je da je Milan Vorkapić u svojoj priči "Kada sam bijo ranjen" digao još jedan spomenik svom izgubljenom zavičaju - Lici.

"Bila je privilegija biti član žirija i čitati sve ove radove koji čine dio našeg zajedničkog kolektivnog sjećanja", rekla je Mrđa.

Prvonagrađeni Vorkapić pročitao je publici odlomke svoje priče, dok je Milenovićeva pročitala nagrađenu pjesmu.

Na ovogodišnji konkurs za nagradu "Izvor" prijavilo se 214 autora sa 300 radova iz Srpske, Srbije, Crne Gore i rasijanja.

Prvonagrađena priča i pjesma biće štampane u božićnom izdanju časopisa za kulturu, nauku i umjetnost "Žrnov".

Izvor: SRNA