latinica  ћирилица
13/12/2017 |  13:48 ⇒ 13:49 | Autor: RTRS

CIK: Sankcionisane 23 političke stranke ove godine

Služba za reviziju Centralne izborne komisije BiH kontrolisala je izvore finansiranja političkih stranaka, te je ove godine CIK u iznosima od 500 do 4.000 KM sankcionisao 23 od 119 političkih stranaka, rekla je predsjednik CIK-a BiH Irena Hadžiabdić.
CIK BiH -
CIK BiH

"U toku ove godine smo izvršili pregled za 122 političke stranke koje su podnijele izvještaj za 2016. godinu. Nakon toga slijedi revizija stranaka na terenu, a naredne godine sankcionisanje onih koji su kršili zakon", najavila je Hadžiabdićeva.

Na stranici CIK BiH postavljeno 516 izjava o imovinskom stanju zvaničnika koji su izabrani na prethodnim izborima.

"Mi smo 2012. uklonili obrasce izjava o imovinskom stanju prema nalogu Suda BiH, odnosno prema nalogu Agencije za zaštitu ličnih podataka. Sve vrijeme smo tražili način na koji ćemo ponovo prezentovati te izjave koje su sve vrijeme bile dostupne javnosti u CIK-u, ali nisu bile postavljene na našu stranicu", rekla je Hadžiabdićeva.

Dodala je da su u skladu sa zakonom iz izjava uklonjene izjave adrese zvaničnika, adrese njihove imovine i imena i prezimena članova njihove porodice.

"Do marta naredne godine unijećemo 141 izjavu načelnika izabranih na lokalnim izborima, a nakon toga više od 3.000 izjava za izabrane u opštinskim vijećima, odnosno skupštinama opština", rekla je ona.

Podsjetila je da zakon previđa obavezu podnošenja izjave samo za izabrane zvaničnike, te da CIK nema obavezu da ulazi u istinitost tih podataka.

Najavila je da će fokus CIK-a BiH u narednom periodu biti što bolja organizacija izbora, kao i revidiranje postojećih i usvajanje novih podzakonskih akata.

Izvor: SRNA