latinica  ћирилица
13/12/2017 |  15:26 | Autor: RTRS

Zaharova: Nastavak pregovora će pomoći smanjenju tenzija

Nastavak izraelsko-palestinskih pregovora će pomoći da se smanje tenzije na Bliskom istoku nakon odluke Vašingtona da preseli američku Ambasadu u Јerusalim, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Marija Zaharova, portparolka MIP Rusije - Foto: RT
Marija Zaharova, portparolka MIP RusijeFoto: RT

Ona je rekla da Moskva ozbiljno shvata situaciju u regionu, koju je izazvao kontroverzni potez američke administracije.

"Ubijeđeni smo da je novi početak pregovora između Izraela i Palestine jedini način da se situacija pomjeri sa mrtve tačke", rekla je Zaharova.

Zaharova je dodala da su pregovori neophodni kako bi se dostiglo stabilno i trajno rješenje sukoba, bazirano na dobro poznatim odlukama međunarodne zajednice, prenosi TASS.

"Krećemo dalje od činjenice da sve strane treba da se uzdrže od postupaka koji mogu loše da utiču na nevino stanovništvo i da ugroze priliku da svi u regionu imaju mir, pravdu i bezbjednost", napomenula je ona.

Portparol ruskog Ministarstva je podsjetila da je odluka američkog predsjednika Donalda Trampa da preseli ambasadu u Јerusalim i da ovaj grad prizna za izraelsku prijestonicu izazvala proteste na palestinskim teritorijama na Zapadnoj obalu, uključujući Istočni Јerusalim i Pojas Gaze.

Iz Ministarstva je saopšteno da su do sada na protestima poginula četiri Palestinca, dok je na desetine ljudi povrijeđeno u sukobima sa izraelskom policijom.

Protesti su organizovani u mnogim arapskim i muslimanskim zemljama, uključujući Egipat, Liban, Maroko, Tursku, Indoneziju i Maleziju.

Izvor: SRNA