latinica  ћирилица
13/12/2017 |  17:11 ⇒ 14/12/2017 | 09:30 | Autor: RTRS

Fabrika motora u Palama remontovaće tenkovske motore Vojske Srbije (VIDEO)

Fabrika Motora specijalne namjene iz Pala remontovaće tenkovske motore za Vojsku Srbije. Ugovor vrijedan milion maraka dogovoren je danas prilikom posjete ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina ovom kolektivu. Sa ministrom industrije Srpske Petrom Đokićem, Vulin je razgovarao i o modalitetima budućeg rada ovog kolektiva, u zajedničkom interesu i Srpske i Srbije.
Pale: Vulin Đokić - posjeta Fabrici motora - Foto: SRNA
Pale: Vulin Đokić - posjeta Fabrici motoraFoto: SRNA

Stižu li bolji dani za posrnulog paljanskog privrednog giganta FAMOS Koran? Za Fabriku motora specijalne namjene - kratkoročno – sigurno da, jer će već u petak biti potpisan ugovor sa predstavnicima Ministarstva odbrane Srbije, o remontu tenkovskih motora.

"Remont 10 tenkovskih motora koštaće 63 miliona dinara tako da možemo da kažemo da će imati šta da rade i da će moći da počnu da popunjavaju svoje kapacitete", rekao je Vulin.

Radnici za mašinama, njih trenutno 70-ak, slika je koja će ponovo putovati iz ovog kolektiva. Najmanje tri mjeseca! A onda će dvije Vlade – Srpske i Srbije – zajedno tražiti način da postrnulom gignatu bar djelimično i dugoročno vrate značaj.

"Postupak bi provela Vlada RS uz punu konsultaciju sa Vladom Srbije i drugim nadležnim institucijama u Srbiji. Mi dugoročno želimo da, u saradnju sa Vladiom Srbije, rješavamo ovo pitanje na način da uđemo u postupak privatizacije Fabrike motora specijalne namjene Pale", naveo je Đokić.

Pogoni Famos Korana, druge privredne cjeline u sklopu istog kompleksa, odnedavno su u vlasništvu opštine. Na 62.000 kvadratnih metara zemljišta, 26.000 kvadrata prostora u devet objekata, mašine i infrastruktura lokalna vlast preuzela je za 2,2 miliona maraka.

Ambicije su da tu bude uspostavljena poslovna zona i pokrenuta ničim limitirana proizvodnja. Pokretanje mašina u Fabrici specijalne namjene, uzajamni je vjetar u leđa i prilika da se dio infrastrukturnih problema zajednički rješava.

Boško Јugović, načelnik opštine Pale, naglasio je da su razgovarali o proizvodnji određenih komponenti u zajedničkoj fabrici , te da je potrebno sagraditi i toplanu koja bi grijala ovaj objekat.

Prvi investitori u poslovnoj zoni, očekuju se već sljedeće godine. Istovremeno, ministar Vulin ne skriva interesovanje i želju za pomoć namjenskoj industriji Srpske, u čije kapacitete spada i Fabrika motora.

I nije samo interesovanje za paljanske “specijalne motore” zarad potreba Vojske Srbije i namjenske industrije s druge strane Drine. A ona već respektabilan izvoznik i na svjetsko tržište. To nije razlog da stagnira, već prilika da se dodatno investira, kaže ministar Vulin.

I paljanski “specijalni motori” kupce su ranije pronalazili ne samo u drugim evropskim državama, već i na drugim kontitentima. Mogu li združeno, na obostrano zadovoljstvo?