latinica  ћирилица
13/12/2017 |  18:18 ⇒ 21:00 | Autor: RTRS

TE Gacko 2 od ogromnog značaja za privredu Srpske (VIDEO)

Projekat termoelektrane Gacko 2, za čiju je gradnju juče potpisan sporazum o saradnji sa kineskim kompanijama, od ogromnog je značaja za Srpsku i u ekonomskom, i u energetskom pogledu. S obzirom da je postojeća termolektrana pri kraju eksploatacionog vijeka, nova investicija značiće da Gacko i dalje ostaje jedan od stubova energetskog sistema Srpske.
TE "Gacko" - Foto: RTRS
TE "Gacko"Foto: RTRS

Kažu da Gačani već duže od četiri decenije ujutru prvo pogledaju ka "termi" - ako dimi, kažu, dobro je. Јer je gatački gigant od svog osnivanja bio stub razvoja i Gacka i cijele regije. Mogućnost da će biti građena nova elektrana i raditi ovako ozbiljan pasao sa kompanijama svjetskog značaja, ogroman je korak naprijed, smatraju u gatačkoj termoelektrani.

"Јedan takav objekat, ma gdje se nalazio, će u narednih 30-tak godina u budžet RS inkasirati preko tri milijarde maraka. S energetskog aspekta, objekat snage 350 megavat časova treba da proizvede 2.400 gigavatčasova električne energije, što znači blizu 50 odsto sadašnje proizvodnje struje u Srpskoj", rekao je Srđan Milović, pomoćnik direktora RiTE Gacko. 

Šta će biti sa starom elektranom? Ovog proljeća slijedi kapitalni remont. To će se iskoristiti kako bi se detaljno ocijenilo stanje postrojenja i njegov rok trajanja.

"Poslije kapitalnog remonta imaćemo tačne procjene koliko dugo elektrana još može da radi. Mi ćemo svakako učiniti sve da radi bar dok se ne završi izgradnja Gacka 2, a možda i duže kao stendbaj postrojenje", ističe Boško Kozomara, v.d. direktora RiTE Gacko. 

Procjene o zalihama uglja govore da je eksploatacija rude moguća još 40 godina, i to je bio jedan od osnovnih preduslova da se počnu pregovori o drugoj fazi.

Kozomara ističe da je generalni projekat rudnika završen i da se čeka odobrenje Ministrastva industrije i energetike RS, a da rukovodstvo elektrane treba da izvrši pripreme za određivanje lokacije gdje će biti smješteno postrojenje.

Sve dosadašnje studije pokazale su da je projekat nove termoelektrane u Gacku isplativ, i opravdan. Ipak, predstoji još mnogo posla oko pripreme dokumentacije i definisanja detalja, obaveza i prava svih strana uključenih u sporazum.