latinica  ћирилица
13/12/2017 |  18:18 ⇒ 21:00 | Autor: RTRS

Žalbeni postupak u Hagu, bez Šešelja. Poručio: "Tamo se ne vraćam!" (VIDEO)

Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne krivične sudove saslušalo je žalbu Tužilaštva na oslobađajuću presudu u predmetu Šešelj. Lideru radikala, koji se nije odazvao na poziv, dodijeljen je branilac po službenoj dužnosti, i rok od deset dana da odgovori na žalbu. Na žalbu će odgovoriti, ali u Hag se, poručuje, neće vraćati.
Vojislav Šešelj - Foto: TANЈUG
Vojislav ŠešeljFoto: TANЈUG

Od Žalbenog vijeća, kojem predsjedava Teodor Meron, zatraženo je da, ili preinači presudu i proglasi Šešelja krivim, ili naloži ponovno suđenje, jer je Pretresno vijeće, kako tvrdi Tužilaštvo, ignorisalo dokaze o zločinima u Hrvatskoj i BiH, nije izvršilo procjenu kredibilnosti dokaza odbrane i nije uzelo u obzir namjeru u učestvovanju u udruženom zočinačkom poduhvatu.

Tužilac Matijas Markusen tvrdi da je Šešelj više puta tvrdio da Srbi i Hrvati ne mogu zajedno da žive, da će poteći rijeke krvi ako BiH proglasi nezavisnost. Takve izjave, kaže Markusen, morale su biti uzete u obzir, ali nisu...

Tužilaštvo se žalilo što veliki dio presude nije obrazložen, već su samo nabrojani odbačeni navodi optužnice. Sudija je prekinuo tužioca, navodeći da ne vidi kako bi to uticalo na presudu. Tužilaštvo je odbijanje dokaza o prisilnom preseljavanju navelo kao očiglednu grešku Pretresnog vijeća.

"Šešelj je imao namjeru da protjera Hrvate i nesrpsko stanovništvo. To je bio zajednički zločinački cilj koji se navodi u optužnici. Međutim, većina članova Vijeća nije se nikada dotakla tog pitanja u svojoj analizi udruženog zločinačkog poduhvata što pokazuje da ključno pitanje u ovom predmetu nije presuđeno kako treba", naglasio je tužilac.

Vojislavu Šešelju, koji se nije pojavio na pretresu, dodijeljen je branilac po službenoj dužnosti, Kolin Rohan, ali koja nema pravo da se izjašnjava, već samo brine o ispravnosti procedure.

Šešelju je dat rok od deset dana da se pismeno izjasni o žalbi, što će lider radikala i učiniti, ali u Hag se, kaže, neće vraćati.

"Mogu me isporučiti samo vezanog u kavezu", rekao je Šešelj i dodao da je odbio i da učestvuje u pretresu putem video-linka.

Šešelja je u martu prošle godine, nakon decenije u pritvoru, Pretresno vijeće oslobodilo svih tačaka otpužnice.