latinica  ћирилица
13/12/2017 |  18:22 ⇒ 14/12/2017 | 07:30 | Autor: RTRS

"Bez Јerusalima neće biti mira u regionu i svijetu"

Američko priznavanje Јerusalima kao prestonice Izraela dobilo je skoro jednoglasan odgovor muslimanskih zemalja. "Istočni Јerusalim - prestonica je Palestine"- poručili su sa Samita u Istanbulu, održanog na poziv Redžepa Tajipa Erdogana.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas rekao je da je cijeli svijet protiv odluke predsjednika SAD Donalda Trampa da prizna Јerusalim kao glavni grad Izraela, ocijenivši da je ta odluka "najveći zločin".

"Nema palestinske države bez Јerusalima kao prestonice. To nikako nećemo prihvatiti, neće biti mira u regionu i svijetu ako bude tako”, rekao je Abas.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan opet je oštro kritikovao Izrael, označivši ga kao "terorističku državu". Odluku Vašingtona o priznavanju Јerusalima učesnici samita smatraju znakom da se SAD povlače iz uloge pokrovitelja mira na Bliskom istoku.

"Od sada pa ubuduće, nema govora o tome da pristrasne Sjedinjene Američke Države budu posrednik između Izraela i Palestine. Taj period je završen", naglasio je Erdogan.

U međuvremenu, izraelske bezbjednosne snage uhapsile su na Zapadnoj obali tridesetak Palestinaca, među kojima i visokog zvaničnika Hamasa Hasana Јusefa. Osumnjičen je za umiješanost u terorizam i nerede.

To je lidere muslimanskih zemalja okupljene na samitu u Istanbulu još više odvažilo da usaglase svoje, često različite, stavove o mnogim pitanjima.