latinica  ћирилица
13/12/2017 |  18:24 ⇒ 18:36 | Autor: RTRS

Berns: Nikada se neće saznati sudbina otetih srpskih novinara na Kosmetu

Nekadašnji šef američke diplomatske posmatračke misije na Kosovu, Šon Berns, rekao je da su dva srpska novinara Ranko Perenić i Đuro Slavuj nestali u rejonu komande Fatmira Ljimaja i Ramuša Haradinaja 1998. godine.
Ramuš Haradinaj (Foto: ČT24) -
Ramuš Haradinaj (Foto: ČT24)

Berns je za "Dosije" Udruženja novinara Srbije /UNS/ rekao da mu se čini da je ljeta 1998. godine u regiji, u kojoj su kidnapovani srpski novinari, najviše uticaja imao Fatmir Ljimaj, ali i da su do te lokacije dolazile su i jedinice pod kontrolom Ramuša Haradinaja, čija su dominantna zona uticaja bili Peć, Dečani i Јunik.

On je dodao da se, nakon oktobarskog dogovora 1998. godine, dva puta mjesečno sastajao sa višim liderima OVK i pokretao ovu temu, naročito u razgovoru sa Јakubom Krasnićijem, Ram Bujom i Sokoljom Bašotom ali da konkretnih odgovora nije bilo.

Na pitanja o okolnostima pod kojima je saznao da je ekipa Radio Prištine nestala 21. avgusta 1998. obavljajući radni zadatak, bivši američki diplomata je ispričao da se jednom prilikom kosovski Albanac, koji je imao neke veze sa ljudima iz takozvane OVK, ponudio da ga odvedu do lokalnih lidera "OVK" da sa njima razgovara ali su i ti sastanci bili bez rezultata.

Ističući da sve porodice, bez obzira na etničku pripadnost, zaslužuju da se sazna istina, Berns, ipak, nije optimista da će porodice otetih novinara ikada saznati šta se tačno dogodilo.

Izvor: SRNA