latinica  ћирилица
13/12/2017 |  20:40 | Autor: RTRS

SAD: Male šanse za rat na Balkanu

Američki Savjet za međunarodne odnose izdvojio je u svom godišnjem izvještaju "Preventivni prioriteti" 30 žarišta, koja, po njihovoj procjeni, mogu da prerastu u velike ratove u 2018. godini a Balkan se u tom dokumentu pominje kao "niskoprioritetna pretnja".

Kako se navodi, u grupu "niskoprioritetnih prijetnji" spadaju opasnosti uzrokovane mogućim političkim nemirima i ekstremističkim nasiljem u regionu, čija je nestabilnost ranije "više puta potresla cijeli svijet".

U izvještaju, potencijalne opasnosti podijeljene su u tri kategorije.

U kategoriji najvećeg prioriteta nalazi se osam mogućih sukoba i kriza, prije svega vojni sukob SAD sa Sjevernom Korejom i mogući oružani sukob SAD i Irana, sajber napadi na infrastrukturu i mreže u SAD, kao i vojni sukob Rusije i članica NATO-a. Takođe, u grupi visokoprioritetnih prijetnji su i oružani sukob u Јužnom Kineskom moru, teroristički napadi na SAD ili nekog njenog saveznika, eskalacija sukoba u Siriji, novi sukobi u Avganistanu.

U drugoj kategoriji nalaze se opasnosti čije bi posljedice bile manje od konflikata prvog nivoa, odnosno mogući sukob Јapana i Kine oko ostrva Senkaku, politička nestabilnost u Venecueli, pogoršanje humanitarne katastrofe u Јemenu, sukobi u Mjanmaru, porast nasilja u Meksiku, sukobi u Ukrajini, intenziviranje nasilja između Kurda i vladinih snaga u Iraku i Turskoj. Takođe u ovu grupu spadaju i sukob Pakistana i Indije zbog Kašmira, sukobi između Izraela i Hezbolaha, kao i povećane tenzije između Izraelaca i Palestinaca.

U trećoj kategoriji potencijalnih opasnosti nalaze se uglavnom afričke države u kojima su najveće opasnosti od terorističkih napada Boko harama i drugih islamista i političkih previranja.

Izvor: RTS