latinica  ћирилица
13/12/2017 |  21:47 | Autor: RTRS

Francuska odgovorna za genocid u Ruandi!?

Novi izvještaj, čiju izradu je naručila vlada Ruande, optužuje Francusku da je snabdjevala oružjem i pružala zaštitu počiniocima genocida u Ruandi 1994. godine u kojem je ubijeno 800 hiljada ljudi.
Ruanda (foto:dw.com) -
Ruanda (foto:dw.com)

Izvještaj koji je sačinila američka pravna firma iznosi dokaze koji pokazuju francusko saučesništvo prije, tokom i poslije genocida koji su ekstremisti naroda Hutu počinili nad etničkim Tutsima i umjerenijim Hutima. Navodi se i da su francuski zvaničnici pružali utočište nekima od osumnjičenih za genocid i sprječavali pokušaje da se oni izvedu na sud.

Ministarstvo spoljnih poslova Francuske je saopštilo da je "primilo k znanju" izvještaj firme sačinjen "na zahtjev vlasti Ruande". U saopštenju se navodi da je Francuska "posvećena gonjenju učesnika" genocida u Ruandi, kao i da je francusko pravosuđe već osudilo nekoliko ljudi i ispituje još neke slučajeve.

Ruanda je prošle godine objavila spisak 22 francuska visoka oficira koje optužuje za pomaganje u planiranju i sprovođenju genocida, među kojima je i general Žak Lanksad, načelnik francuskog generalštaba od aprila 1991 do septembra 1995. Spisak je objavljen pošto su francuski istražitelji ponovo otvorili istragu o rušenju aviona tadašnjeg predsejdnika Ruande Žuvenala Habjarimane.

Izvor: B92