latinica  ћирилица
15/12/2017 |  07:41 ⇒ 14:17 | Autor: RTRS

Usvojen set zakona o akcizama (VIDEO)

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine rano jutros usvojio je po hitnom postupku set zakona o akcizama, kojim se za 0,15 KM povećavaju akcize na biogoriva i biotečnosti, te putarine.
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH - Foto: RTRS
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiHFoto: RTRS

Nakon glasanja sjednica je jutros iza četiri časa prekinuta a nastavljena danas, nakon jednočasovnog odlaganja zbog nedostatka kvoruma.

Za usvajanje zakona glasala su 22 poslanika, dok je protiv bilo 20, a uzdržanih nije bilo.

Za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na Јedinstveni račun i raspodjeli prihoda te Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH glasali su poslanici SDA, SNSD-a, SBB-a, HDZ-a BiH i HDZ-a 1990.

Protiv zakona bili su članovi klubova poslanika DF-a, SDS-a, Nezavisnog bloka, nezavisni poslanik Đorđo Krčmar te poslanici BPS-a Zaim Backović i A-SDA Јasmin Emrić.

Ključna izmjena u odnosu na ranije prijedloge odnosi se na činjenicu da se ne povećavaju akcize, osim na biogoriva i biotečnosti, već se za 0,15 KM povećavaju putarine, pri čemu će prikupljena sredstva isključivo biti korištena za izgradnju auto-puteva, te izgradnju i rekonstrukciju svih drugih vrsta puteva.

Usvajanje seta zakona o akcizama jedan je od uslova za nastavak aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom te deblokiranje skoro milion evra kredita Evropske banke za obnovu i razvoj namijenjenih BiH.

Nakon glasanja sjednica je jutros iza četiri časa prekinuta a nastavljena danas, nakon jednočasovnog odlaganja zbog nedostatka kvoruma.

Poslanici SzP, Nezavisnog bloka, DF i SDP-a BiH, te Јasmin Emrić iz A-SDA i Zaim Bakcović iz BPS-a, najavili su da će danas podnijeti Ustavnom sudu BiH apelaciju kojom traže da se poništi odluka PD BiH kojom je usvojen Set zakona o akcizama.