latinica  ћирилица
15/12/2017 |  12:56 | Autor: RTRS

Komić: Inovacije-ključ uspjeha i razvoja privrede i društva

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Јasmin Komić rekao je danas u Banjaluci da uvijek treba posvećivati dužnu pažnju inovacijama, koje su jedan od ključeva uspjeha i razvoja svake privrede i društva.
Јasmin Komić - Foto: SRNA
Јasmin KomićFoto: SRNA

Komić je na konferenciji "Inovacije i preduzetništvo - pokretači razvoja i zapošljavanja 2017" rekao novinarima da treba stvarati uvjerenje u društvu i institucionalni okvir za podsticanje inovativnosti.

On je ocijenio da u Srpskoj za to ima puno prostora, kao i za komercijalizaciju znanja, što treba da pomogne privredi da bude konkurentnija i efikasnija.

Komić je istakao da resorna ministarstva, Vlada i univerziteti moraju pomoći da Srpska na planu inovativnosti pronađe svoje mjesto.

"Formirali smo `Majskrosoftov` inovacioni centar u Banjaluci i to su primjeri da inovativnost dođe do izražaja. Danas se u Istočnom Sarajevu održava i takmičenje za 'Najbolju tehnološku inovaciju', što je jedan od direktnih podsticaja inovativnosti", istakao je Komić.

Prorektor za nastavu Univerziteta u Banjaluci Strain Posavljak je rekao da je ta obrazovna ustanova na planu inovacija proizvela i nove sorte žitarica, te nekoliko vrsta uređaja i opreme.

"Ako smo u stanju da inovativno razmišljamo i napravimo nove stvari, zašto zajednički ne bismo razmišljali o osnivanju malih univerzitetskih preduzeća u kojima bi se odvijala proizvodnja zasnovana na opredmećenom znanju. Na tome u budućnosti treba potencirati", rekao je Posavljak.

Predsjednik naučnog i organizacionog odbora konferencije Nikola Vukmirović je rekao da se na ovom skupu razmjenjuju iskustva profesora iz zemlje, regiona, Evrope i svijeta s ciljem podsticanja istraživanja i njegove realizacije u praksi.

"Cilj je pokretanje nekog novog preduzetništa, zasnovanog na novim tehnologijama i znanjima", rekao je Vukmirović.

Konferencija "Inovacije i preduzetništvo - pokretači razvoja i zapošljavanja 2017" ima cilj da aktivira ključne aktere iz naučnih institucija, privrede i nadležnih organa u sferi inovativnog razvoja, preduzetništva i zapošljavanja mladih stručnih kadrova.

Glavne tematske cjeline ove konferencije, održane na banjalučkom Ekonomskom fakultetu, bile su - aktuelna ekonomsko-tehnološka kretanja, privlačenje stranih investicija, priprema većih investicionih projekata, novo radno zakonodavstvo, korištenje sredstava EU fondova, usklađivanje obrazovanja sa potrebama privrede, novi oblici zapošljavanja i slično.

Konferencija je organizovana povodom 42. godine rada i razvoja Univerziteta u Banjaluci.

Izvor: SRNA