latinica  ћирилица
15/12/2017 |  20:22 ⇒ 20:30 | Autor: RTRS

Istočno Sarajevo: Inovatori iz Gradiške najbolji u Srpskoj

Tim inovatora iz Gradiške "Hepob" pobjednik je ovogodišnjeg takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju koje je održano u Istočnom Sarajevu, a u kojem je učestvovalo 19 timova.
I.Sarajevo: takmičenje inovatora - Foto: SRNA
I.Sarajevo: takmičenje inovatoraFoto: SRNA

Tim "Hepob" predstavio se sa istoimenom inovacijom koja podrazumijeva hidroelektrični prekidač bojlera za zagrijavanje vode, dok je drugo mjesto zauzeo tim "Nesalomivi" sa inovacijom - fleksibilni nosač reklame.

Treće mjesto zauzeo je "KAM tim" sa proizvodom koji je sačinjen od preklopne maske za mobilni telefon sa spremnikom za tablete i alarmnom aplikacijom za mobilni telefon.

U večerašnjem finalnom takmičenju za najbolju inovaciju plasirali su se i tim "A2 aronija" sa inovacijom liker od aronije, tim "Eko plant" sa inovacijom peletirano i granulirano stajsko gnojivo sa zeolitom i dobrim bakterijama bacillus subtilis, te tim "Medni nektar" sa inovacijom razdvajač voska od meda.

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Јasmin Komić na proglašenju pobjednika je naglasio da je kao rezultat takmičenja, koje je počelo prije 13 godina u Srbiji i 11 godina u Republici Srpskoj, osnovano više od 10 firmi te ostvaren respektabilan broj zaposlenih. Podsjetio je da su u ovgodišnjem takmičenju učestvovali timovi iz Banjaluke, Gradiške i Teslića.

"Imali smo polufinale u koje je prošlo 11, a u večerašnjem finalu učestvovalo je šest timova. Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju je pun pogodak. U proteklih 11 godina imali smo više od 1.000 takmičara i podijelili više od 70 nagrada", rekao je Komić.

Istakao je i izuzetnu saradnju sa Privrednom komorom Srbije i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, te timu sa Tehničkog fakulteta iz Novog Sada i Metalurškog fakulteta u Beogradu prilikom organizovanja ove manifestacije.

Pomoćnik ministra prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Saša Stojanović rekao je da jedna od ekipa pobjeđuje, ali da su pobjednici i svi ostali učesnici koji svoju ideju pretoče u djelo, naprave novi proizvod i pokrenu proizvodnju.

Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju održava se na prostoru Republike Srpske i Srbije. U organizaciji ove manifestacije učestvuje tim profesora sa Tehnološkog fakulteta i Fakulteta tehničkih nauka u saradnji sa Privrednom komorom.

Nagradni fond takmičenja je 38.000 KM.

Izvor. SRNA