latinica  ћирилица
16/12/2017 |  12:49 | Autor: RTRS

Spriječiti prenos nadležnosti nad poštama

Udruženje građana Istočna alternativa Republike Srpske poziva sve srpske predstavnike u zajedničkim organima i institucijama BiH da odbace prijedlog da se nadležnost nad poštanskim saobraćajem prenese sa entiteta na nivo BiH.
Istočna alternativa - Foto: RTRS
Istočna alternativaFoto: RTRS

"Time se želi oslabiti i razvlastiti Republika Srpska jer su pošte jedan od najboljih promotera srpskog identiteta", poručuju iz ovog udruženja.

Iz Istočne alternative upozoravaju da je cilj ovog prijedloga dalje razvlašćivanje Republike Srpske i njeno potpuno potiskivanje u anonimnost, odnosno da se za nju što manje i rjeđe čuje u svijetu.

"Kao i iza ranijih inicijativa za prenošenje nadležnosti sa Republike Srpske na BiH, koja nisu propisana Dejtonskim sporazumom, podmuklo stoji takozvana međunarodna zajednica čiji predstavnici žele da razvlaste i ukinu Republiku Srpsku", ocjenjuju u ovom udruženju.

Prema ovoj ocjeni, ukoliko se "progura" prijedlog za uspostavljanje jedinstvene pošte BiH, Srbi će biti primorani da koriste koverte sa ljiljanima i poštanske markice sa likovima Alije Izetbegovića, Nasera Orića i drugih počinilaca zločina nad srpskim narodom što bi bilo trajno iritiranje i psihološko ugnjetavanje srpskog naroda, što se ne smije dozvoliti.

Iz Istočne alternative upozoravaju da bi nakon eventualnog prenosa nadležnosti nad poštama sljedeći korak političkog Sarajeva i međunarodnih medijatora bio ukidanje imena Republike Srpske, a time i njenog postojanja odnosno nestanka čime bi srpski narod izgubio svoju slobodu i počeo proces njegove "bošnjacizacije" i zatiranja srpskog postojanja na ovom prostoru.

Izvor: SRNA