latinica  ћирилица
16/12/2017 |  19:29 ⇒ 21:51 | Autor: RTRS

Nebriga grada odvela u stečaj RTV Istočno Sarajevo (VIDEO)

Zbog problema sa imenom u sudskoj registraciji, Skupština Grada Istočno Sarajevo promijenila je naziv novoformiranog Radija Istočno Sarajevo u Gradski radio.
Istočno Sarajevo - Novi radio - Foto: RTRS
Istočno Sarajevo - Novi radioFoto: RTRS

Za novu radio stanicu u 2018. predviđeno 90 hiljada KM. Istovremeno, o sudbini četiri preostala zaposlena radnika u Radio Televiziji Istočno Sarajevo u stečaju, gradski oci - ni riječi.

Preostali zaposleni RTV I.Sarajevo, odgovornim za propast nekada jako slušane radio stanice smatraju rukovodstvo Grada Istočno Sarajevo. Boli ih što im niko nije ni ponudio da nastave da rade u novom Radiju.

- Danas smo dovedeni nakon 24 godine da idemo na ulicu. Јa nemam stvarno komentara ni prema Gradu ni prema bilo kome, znači ako porodice poginulig boraca i stari radnici nemaju prednost pri zapošljavanju neka je sramota Grada Istočno Sarajevo, kaže Ljiljana Dubovna, radnik u RTV Istočno Sarajevo u stečaju. 

Gradski oci ne prihvataju odgovornost za sunovrat radio-stanice iako su kao vlasnici postavljali Upravni odbor i direktora. Tvrde da su izdašno finansijski pomagali RTV I.Sarajevo i priznaju da su istovremeno davali novac i privatnoj BN TV.

Rješenje vide u formirnju nove radio-stanice u kojoj po svemu sudeći neće biti mjesta za sadašnje i bivše radnike RTV Istočno Sarajevo.



Ukupna dugovanja RTV Istočno Sarajevo tri miliona KM, samo bivšim i sadašnjim radnicima duguje se blizu pola miliona, pojedinačno od 12.000 do 18.000 KM. Toliki dug nemoguće je izmiriti sa 55.000 KM koliko će Grad da plati za opremu RTV Istočno Sarajevo.

- Ta oprema je upotrebljiva za novi Radio, mi smo mogli da na tržištu da kupimo opremu za novi radio ali odlučili smo da kupimo od RTV IS tim potezom pomažemo preduzeću u stečaju sa tih 55.000 KM znamo da nije mnogo ali pokazuje dobro volju, poručuje Nenad Vuković, gradonačelnik Istočnog Sarajeva. 

Od dobre volje zaposleni u RTV I.Sarajevo nemaju ništa jer nakon likvidacije , što je neminovnost, idu na ulicu. I ne samo da ostaju bez posla, već neće imati ni pravo na naknadu sa Biroa za nezaposlene jer su sve vrijeme stečaja prijavljeni na četiri sata.