latinica  ћирилица
26/12/2017 |  17:47 ⇒ 20:51 | Autor: RTRS

Život sa inzulinskom pumpom - svakodnevni strah od igle sada je samo prošlost (VIDEO)

Šest uboda dnevno, oko 2.100 godišnje, bol i strah – sve to prati djecu oboljelu od dijabetesa koji umjesto pumpom, inzulin u organizam dobijaju putem injekcije. Da im život može biti lakši potvrđeno je nakon Donatorske večeri 2012. godine, kada je za 48 djece obezbijeđena nabavka inzulinskih pumpi i potrošnog materijala za godinu dana.
Inzulinska pumpa - Foto: ilustracija
Inzulinska pumpaFoto: ilustracija

Svakodnevni ubodi iglom, plač i strah – za kćerku Nele Šikarac bili su glavni neprijatelji do devete godine. Nabavkom inzulinske pumpe, taj strah je sada prošlost.

"Bilo je potrebno pet puta dnevno davati inzulin i kada taj broj pomnožite sa 365 dana u godini, dobijete cifru od 1.820 uboda. Sa inzulinskom pumpom je to sada samo ružan san koji je iza nas", kaže Nela Šikarac.

Njena kćerka već šest godina koristi inzulinsku pumpu koju je dobila znatno prije donatorske večeri 2012. Te godine u akciji  “S ljubavlju hrabrim srcima“ prikupljala su se sredstva za kupovinu inzulinskih pumpi i potrošnog materijala za godinu dana za 48 djece. Upravo njeno iskustvo bilo je jedno od ključnih u akciji jer je Nataša prva djevojčica u Republici Srpskoj kojoj je instalirala inzulinska pumpa.

Značajnu podršku cijeloj priči dao je i Fond zdravstvenog osiguranja koji pokriva nabavku potrošnog materijala. Ipak, inzulinske pumpe ima tek 150 od oko 400 djece oboljele od dijabetesa. Nabavka pumpi nakon donatroske večeri bila je najveća do tada i naš zdravstveni sistem, kada je riječ o liječenju dijabetesa, svrstala u sam vrh.

“Ta djeca i dan danas nose tu inzulinsku pumpu, a ono što je bitno je da oni s njom puno bolje rastu sa, imaju bolju metaboličku kontrolu i njihova budućnost je zaista dobra“, rekla je doc.dr Gordana Bukara Radujović, predijatar endokrinolog.

Ono što je tada bila uloga društva, da bol i strah učine prošlošću, uloga je i sada. Osma donatorska veče “S ljubavlju hrabrim srcima“ posvećena je Fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, kako bi svako dijete bilo sigurno svakog dana u godini.

Nakon sedam godina, Srpska će konačno imati sistemsko rješenje!