latinica  ћирилица
27/12/2017 |  13:08 ⇒ 14:45 | Autor: RTRS

Adekvatna presuda Azri Bašić

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić smatra da je presuda Suda BiH kojom je Azra Bašić osuđena na 14 godina zatvora za zločine nad zarobljenim srpskim civilima u Derventi zaslužena i adekvatna, te u skladu sa kvalifikacijom krivičnog djela.
Izricanje presude Azri Bašić - Foto: RTRS
Izricanje presude Azri BašićFoto: RTRS

Kojić je rekao novinarima u Banjaluci da je ovakvom kaznom pravda zadovoljena, a da su žrtve dobile barem tu satisfakciuju.

On smatra da je postupajući tužilac "dobro obavio" posao u ovom predmetu.

"Može se očekivati da drugostepeni sud potvrdi ovu kaznu. Međutim, ne bi bila novost da joj kazna bude skraćena, s obzirom na to da su sudije Apelacionog vijeća tokom rata bile bile sudije vojnih sudova takozvane Armije BiH", rekao je Kojić.

Sud BiH osudio je danas prvostepenom presudom Azru Bašić na 14 godina zatvora za zločine nad zarobljenim srpskim civilima u Domu ЈNA u Derventi i u selu Polje 1992. godine.

Sudsko vijeće je, na osnovu saglasnih iskaza svjedoka, zaključilo da je Bašićeva ubila Blagoja Đuraša, te da je nanosila teške fizičke i psihičke povrede zarobljenim srpskim civilima u Domu ЈNA.

BO Derventa: Presuda Bašićevevoj da bude uvod u procesuiranje njenih naredbodavaca

Boračka organizacija opštine Derventa očekuje da presuda Azri Bašić, koja je osuđena na 14 godina zatvora za zločine nad zarobljenim srpskim civilima u Derventi, bude osnova za procesuiranje njenih naredbodavaca.

"Azra nije djelovala sama, nego je bila dio uspostavljene vojne strukture 103. derventske i 305. Riječke brigade", poručuju iz Boračke organizacije.

Porodice stradalih očekuju od Tužilaštva BiH da pokrene postupke protiv onih koji su logore formirali, zvanično ili prećutno dali saglasnost za formiranje.

Porodice onih koji su mučki ubijeni u tim logorima, onih koji su pomrli zbog torture u tim logorima, te preživjeli logoraši, ali i derventska javnost očekuju da ovaj proces bude osnova za procesuiranje naredbodavaca, navodi se u zajedničkom saopštenju predsjednika Skupštine i Predsjedništva Opštinske boračke organizacije Bore Dobrilovića i Čede Vujčića.

U saopštenju se izražava zadovoljstvo činjenicom da je "krvava Azra" osuđena, što je dokaz da je pravda, iako spora, ipak dostižna.

"Potpuno je jasno ko je i nad kime činio zločine u Derventi, u objektu bivšeg Doma ЈNA. Mi smo te činjenice bili svjesni od trenutka kada su zločini počinjeni, ali se glas derventskih Srba, koji su u ovom i drugom logorima zatvarani i mučeni, nažalost, do sada nije čuo", navodi se u saopštenju.

Izvor: SRNA