latinica  ћирилица
29/12/2017 |  17:55 ⇒ 18:16 | Autor: RTRS

Istočno Novo Sarajevo i Trnovo usvojili budžete za narednu godinu (VIDEO)

Јoš dvije gradske opštine Istočnog Sarajeva, Istočno Novo Sarajevo i Trnovo, u Novu Godinu kreću sa usvojenim budžetom. Dok je skroman budžet od oko 2 miliona maraka u izrazito nerazvijenom Trnovu jednoglasno usvojen, usvajanju pet puta većeg budžeta u Istočnom Novom Sarajevu usprotivio se dio opozicije, SDS, jer tvrde da nije realan. Posljednjeg radnog dana u 2017. budžeti su usvojeni i u Višegradu i Ribniku.
Istočno Novo Sarajevo i Trnovo usvojili budžete za narednu godinu - Foto: RTRS
Istočno Novo Sarajevo i Trnovo usvojili budžete za narednu godinuFoto: RTRS

Budžet veći od 10 miliona maraka za 51.000 KM za načelnika Istočnog Novog Sarajeva Ljubišu Ćosića potvrda je da je rađeno na ostvarenju vlastitih prihoda i priliva. Ćosić najavljuje i rebalans i veći budžet zbog realizacije 21 kapitalnog projekta, među ostalim i završetak Doma zdravlja, gradski trg i rekonstrukcija sportske dvorane. U SDS-u budžet smatraju nerealnim.

"Smatram da smo u raspodjeli sredstava PDV-a oštećeni i boriću se da se to poveća", istakao je Ljubiša Ćosić, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo.

"Budžet nije realan i opština će godinu završiti sa deficitom od oko 700.000 KM", rekao je Milan Kovačević, šef Kluba odbornika SDS-a u SO Istočno Novo Sarajevo.

Od 8,3 miliona projektovanog višegradskog budžeta više od milion biće usmjereno u investicije, a značajne su i stavke podsticaja za poljoprivredu, borce, studente.

Јednoglasna podrška budžetu u SO Trnovo, nakon turbulentne 2017. obećava i politički stabilniju novu godinu.

Iz budžeta od 2 miliona i 24.000 KM više od 800.000 usmjeriće se u kapitalne infrastrukturne projekte.

"Prioritet je zapošljavanje, što se ne vidi u budžetu, ali smo na putu da do kraja marta zaposlimo 50 ljudi", naglasio je Dragomir Gagović, načelnik opštine Trnovo.

Nova radna mjesta očekuju se u prodatim pogonima Famosa u Trnovu. Dijelovi nekadašnje ćilimare biće prilagođeni drvnoj preradi, a na pomolu je i zapošljavanje žena u tekstilnoj industriji.

Opširnije pogledajte u prilogu: