latinica  ћирилица
29/12/2017 |  20:21 ⇒ 30/12/2017 | 13:35 | Autor: RTRS

Bradara neće sazvati sjednicu Doma naroda FBiH za vikend

Predsjedavajuća Doma naroda Federacije BiH Lidija Bradara saopštila je da neće sazvati sjednicu ovog doma predstojećeg vikenda, radi razmatranja budžeta za 2018. godinu, te da je na to uticao razvoj događaja na političkoj sceni FBiH uključujući i preglasavanje hrvatskih poslanika u Predstavničkom domu.
Dom naroda Parlamenta FBiH - Foto: SRNA
Dom naroda Parlamenta FBiHFoto: SRNA

"Iako potpuno svjesna važnosti donošenja budžeta FBiH za 2018. godinu, vodeći se načelom odgovornosti kao i poštovanja procedura održavanja i donošenja akata prvo u Predstavničkom, a potom u Domu naroda, a u konsultacijama sa kolegama potpredsjednicima odlučila sam da ne sazvovem sjednicu Doma naroda Parlamenta FBiH predstojećeg vikenda", navela je Bradara.

Ona je saopštila da razvoj događaja na političkoj sceni FBiH uključujući i preglasavanje hrvatskih poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH u kojemu su učestvovali i poslanici SDA nisu ostavili vremena ni prostora za donošenje budžeta FBiH do kraja kalendarske godine.

U odgovoru na poziv premijera FBiH Fadila Novalića da tokom predstojećeg vikenda bude održana sjednica i usvojen budžet, Bradara napominje da su delegati HDZ-a BiH svoje opredjeljenje pokazali donošenjem budžeta u zakonskom roku u kantonima u kojima su dio vladajuće većine.

"Opredijeljenost za takav razvoj događaja pokazali smo i na nivou FBiH usvajanjem Nacrta budžeta 7. decembra, odnosno ostavljajući dovoljno vremena i prostora za donošenje prijedloga budžeta za iduću godinu", naglasila je Bradara.

U saopštenju se podsjeća da budžet FBiH može biti usvojen samo ukoliko ga potvrde oba doma Parlamenta FBiH.

"Razvoj jučerašnjih događaja u Predstavničkom domu ne daje nam nadu da bi ovaj Dom mogao osigurati potrebnu većinu tokom vikenda, uz načela poštovanja dogovora i partnerskih odnosa stranaka vladajuće većine", napominje Bradara.

Ona dodaje da se bez obzira na činjenicu da sjednice Doma ovog vikenda neće biti nastavljaju stalni razgovori radi prevazilaženje postojećih problema u pogledu parlamentarne većine kao i pronalaska rješenja u najkraćem mogućem roku na način da nijedna kategorija stanovnika - korisnika budžeta FBiH ne trpi štetu.

Izvor: SRNA