latinica  ћирилица
30/12/2017 |  11:14 ⇒ 31/12/2017 | 08:02 | Autor: RTRS

Tužilaštvo uputilo žalbu na presudu Oriću (VIDEO)

Tužilaštvo BiH zatražilo je od Suda BiH ukidanje prvostepene oslobađajuće presude ratnom komandantu Srebrenice Naseru Oriću i njegovom saborcu Sabahudinu Muhiću, optuženim za ubistvo tri srpska zarobljenika u srebreničkim selima. Ovo je za RTRS potvrdio predmetni tužilac Miroslav Јanjić, koji nije želio iznositi detalje žalbe.
Naser Orić - Foto: RTRS
Naser OrićFoto: RTRS

Nakon objavljivanja otpravka presude, na koju se čekalo duže od dva mjeseca, pravnicu su ukazivali na njenu apsurdnost, jer je, bazirana na nepostojećem dokazu.

Apelaciono vijeće Suda BiH ipak će preispitati presudu ratnog i poratnog sudije Šabana Maksumića da Naser Orić i Sabahudin Muhić nisu krivi i pored svjedočenja zaštićenog svjedoka O1, Orićevog i Muhićevog saborca i očevica likvidacija predratnog sudije Slobodana Ilića, fotografa Mitra Savića i policajca Milutina Miloševića. Porodice žrtava očekuju pravičnu ocjenu činjenice da je Maksumić isti dokaz različito tretirao u objavi presude i pisanom otpravku koji je objavljen na internet stranici Suda BiH.

"Mi očekujemo da se predmet vrati ponovo u prvostepeni postupak, odnosno da se ukine ova nepravosnažna sudska presuda i da se Naseru Oriću sudi po slovu i po zakon", rekla je predsjednica Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila opštine Bratunac Radojka Filipović.

Maksumić je prilikom usmenog izricanja presude iznio tvrdnju da zaštićeni svjedok O1 prilikom davanja izjave u policijskoj stanici Bratunac, 3. septembra 2003. godine, uopšte nije naveo da je bio očevidac ubistva na Zalazju. Taj iskaz ili uopšte ne postoji, ili nije predočen na glavnom pretresu. Predočena je samo službena zabilješka.

"Službene zabilješke koje su uvrštene u spis kao materijalni dokaz mogu se tretirati kao zvaničan dokaz ako autior zabilješke potvrdi vjerodostojnot i da je to zakonito pribavljen dokaz, što se u konkretnom slučaju nije desilo", izjavio je advokat Miroslav Stojanović.

Maksumićev dokaz, koji je iznio u obrazloženju presude, pozivajući se na načelo slobodne procjene, u zvaničnom otpravku objavljenom na stranici suda BiH evoluirao je u samo službenu zabilješku. Činjenica da se javno objavljena i u skraćenom postupku obrazložena presuda i pisani otpravak razlikuju, pravnici ukazuju, opasan je presedan.

"Praksa u tom pogledu zauzela je vrlo jasan stav, a to je da to predstavlja bitnu povredu odredbe ZKP BiH i da je samo po sebi razlog za ukidanje presude. No, pored tog formalnog dijela, vrlo je indikativno i opasno da se događaju takve stvari,  što opet ukazuje na neke druge oblike koji trebaju biti strani pravosuđu bilo gdje pa i u BiH", istakao je advokat Krstan Simić.

Prema Maksumićevoj presudi iskaz očevica ubistava, zaštićenog svjedoka nevjerodostojan je, a uvažena kao vjerodostojna svjedočenja Orićevih i Muhićevih saboraca, koji su pred sudom mijenjali iskaze, tvrdili da im ratni komandant na mjestima zločina nije ni bio. Da li će se BH Tužilaštvo pozabaviti i lažnim svjedocia.

"Dobili smo potvrde Gordane Tadić da će oni učiniti sve da se dokaže i pritisak na svjedoke, koje smo imali u toku suđenja Naseru Orić", naglasila je predsjednica Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila opštine Bratunac Radojka Filipović.

U Srebrenici i okolini u poslednjem ratu ubijeno je više od tri hiljade Srba, polovina civili.