latinica  ћирилица
03/01/2018 |  15:35 ⇒ 18:37 | Autor: RTRS

Prijedor mamac za privrednike

Prošlu godinu u Prijedoru obilježila je zainteresovanost mnogih preduzeća za pokretanje pogona na teritoriji grada.
Prijedor - privreda - Foto: RTRS
Prijedor - privredaFoto: RTRS

Prijedor je prepoznatljiv kao grad sa izuzetno povoljnim poslovnim okruženjem, tvrde privrednici. Iz tog razloga, sve je više investitora koji ovdje ulažu u pokretanje posla.

Gradska uprava aktivno radi i na privlačenju novih investicija, a rezulatat svega je 800 zaposlenih u 2017. godini.

Drvoprerađivačka industrija jedna je od oblasti u kojoj je zaposlen najveći broj Prijedorčana. Јedan od njih je i Mirko Marković. Nakon završetka škole pružena mu je prilika da se zaposli u preduzeću za proizvodnju namještaja, i kaže, zadovoljan je uslovima rada.

Mirko Marković navodi da su zadovoljni odnosom sa gazdom i zadovoljni platom.

- Radi se, normalno, posla imamo - rekao je Marković.

U istom preduzeću zaposleno je još 27 radnika. Zbog planiranog izvoza u inostranstvo, u planu je proširenje proizvodnje i otvaranje novih radnih mjesta.

Pero Gavranović, vlasnik drvoprerađivačkog preduzeća navodi da svake godine zaposli tri do pet ljudi, a ove godine bi trebao zaposliti čak 20-ak ljudi.

Prijedor je grad sa veoma povoljnim poslovnim okruženjem, tvrdi Enes Kahrimanović, vlasnik jednog od prijedorskih izvozno orjentisanih preduzeća. Za dobar rad i uspješno poslovanje u prošloj godini, svoja 83 radnika nagradio je sa 14 isplaćenih plata.

- Pokušavam da ljude koji rade kod nas nagradim na taj način da im omogućim da ljepše i bolje provedu ove godišnje odmore - istakao je Kahrimanović.

Dobro poslovno okruženje godinama privlači investitore u Prijedor. U 2017. godini, sedam preduzeća ovdje je pokrenulo posao. Najviše ih je iz oblasti metalske i drvne industrije.

Međutim, za grad je najvažnije otvaranje novih radnih mjesta, ističu u lokalnoj upravi, i dodaju da je u prošloj godini zaposleno 800 radnika.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković ističe da je od ovog broja, samo putem podsticaja koje inače daje grad, zaposleno 163 radnika u privrednim kolektivima na području Prijedora.

Iz Gradske uprave poručuju da su se dogovorili sa još tri inostrana preduzeća koja će ove godine u Prijedoru otvoriti pogone, što će rezultirati novim zapošljavanjem.