latinica  ћирилица
06/01/2018 |  08:17 ⇒ 19:35 | Autor: RTRS

Pravoslavni vjernici proslavljaju Badnji dan (VIDEO/FOTO)

Srpska pravoslavna crkva i vjernici proslavljaju Badnji dan, pripremajući se za najradosniji hrišćanski praznik Rođenje Isusa Hrista-Božić.
Badnjak (foto:sarajevo-rs.com) -
Badnjak (foto:sarajevo-rs.com)

Službama bdenija i paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima najavljuje se Rođenje Spasitelja čiji se dolazak na svijet slavi kao početak novog vremena i kao najradosniji događaj za hrišćanstvo.

U pravoslavne domove se unosi badnjak. To je posljednji dan posta, dan kada se obavezno priprema posna večera, a prati ga i druga simbolika, unošenje slame, bacanje oraha i pijukanje djece.

Badnjak se nalaže uoči praznika i gori do Božića kada se objavljuje radost Hristovog Rođenja. Dogorijevanje badnjaka je simbol rastanka sa starim vjerovanjima i prihvatanje nove svjetlosti koja dolazi sa vjerom u Novorođenog Hrista.

Na Badnji dan se peče božićna pečenica, pripremljena prethodnog dana, na Tucindan. U pravoslavnim kućama Badnje veče je porodični praznik kada se ukućani okupljaju oko obavezno posne trpeze-posna jela, riba, suve šljive, orasi...

Božić je uvijek prvi mrsni dan, ma u koji dan pao, i dan kada se crkvama pričešćuju oni koji su poštovali pravila Božićnog posta.

Badnji dan i Badnje veče 6. januara slave sve pravoslavne crkve i vjernici koji poštuju Јulijanski kalendar-Ruska pravoslavna crkva, Јerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti.

Božićne čestitke uputili su zvaničnici Republike Srpske.

Vjernici dočekali badnjak ispred Sabornog hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci

Sveštenstvo Eparhije banjalučke i brojni vjernici danas su ispred Sabornog hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci dočekali badnjak, koji je prije toga tradicionalno pronesen ulicama.

Protojerej-stavrofor Ratko Radujković, arhijerejski namjesnik banjalučki, rekao je da je doček badnjaka uvod u praznik Hristovog rođenja Božić, kao praznika mira i radosti.

Sveštenstvo Eparhije banjalučke i brojni vjernici ispred Sabornog hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci dočekali badnjak (Foto: SRNA)
Nakon što je otpjevana pjesma badnjaku, on je unesen u Hram, gdje je okićen.

Badnji dan obilježava se i u Prijedoru. Na gradskoj tržnici i u ribarnicama je veliki broj kupaca, zbog čega su trgovci zadovoljni. A sutra, na božićnoj trpezi, neće izostati ni tradicionalna pečenica.

U gradu na Sani, Badnji dan, slavi se od ranoga jutra. I posljednje pripreme za posnu, ali i božićnu trpezu u punom su jeku. Šaran, amur, oslić, girice i tostolobik - najtraženiji su u prijedorkim ribarnicama.

I ove godine Prijedorčani su ispred hrama Svete Trojice dočekali centralni badnjak, koji je osveštan i naložen.

Badnji dan svečano se obilježava i u svim srpskim pravoslanim porodicama u Brčkom.

Peku se pečenice, poslužuje se posna hrana i obavljaju pripreme za doček najradosnijeg hrišćanskog praznika Rođenja Isusa Hrista- Božić.

U hramovima u Brčkom, biće služeno i večernje bogosluženje, a potom i tradicionalno nalaganje badnjaka.

Povodom obilježavanja Badnjeg dana, u svim crkvenim opštinama Srpske pravoslavne crkve na području opštine Gradiška danas je organizovano tradicionalno voženje badnjaka.

Glavni gradski badnjak iz prigradskog naselja Žeravica krenuo je tačno u podne u obilazak gradskih i prigradskih naselja u Gradišci.

Gradiška - tradicionalno voženje badnjaka (Foto: SRNA)

Kum badnjaka Nenad Grujičić rekao je da je jutros u 3.00 časa obavljeno sječenje badnjaka, a pred zoru i njegovo osveštanje pred hramom Pokrova Presvete Bogorodice u Gradišci.

Badnjačari su se, kako kaže, okupili oko 10.30 časova u Žeravici, gdje je upriličeno druženje uz muziku, kuvano vino i rakiju i posnu trpezu, a nakon toga i tradicionalni običaj pijukanja za najmlađe.

U Prnjavoru je danas obavljeno osveštanje i nalaganje badnjaka ispred Hrama Svetog velikomučenika Georgija. Protojerej Duško Drinić kaže da se današnjim tradicionalnim običajima vjernici uvode u veliki praznik - dan Rođenja Hristovog.

"Za Badnji dan su vezani mnogi lijepi običaji, kako dolazak i nalaganje badnjaka na vatru, tako i večernja bogosluženja i pijukanja za djecu", rekao je Drinić.

Prnjavor - osveštanje i nalaganje badnjaka ispred Hrama Svetog velikomučenika Georgija (Foto: SRNA)

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš, koji je prisustvovao službi i nalaganju badnjaka u ovom pravoslavnom hramu, poželio je svim sugrađanima koji slave da Badnji dan provedu u miru, sa svojim porodicama.

Izvor: RTRS/SRNA