latinica  ћирилица
06/01/2018 |  10:11 ⇒ 07/01/2018 | 21:29 | Autor: RTRS

Patrijarh Irinej: Ništa nam neće vrijediti država ako kao narod nestajemo (VIDEO)

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej pozvao je u Božićnoj poslanici vjernike da srcem i dušom budu jedno sa srpskim narodom na Kosovu i Metohiji koje je "naš vječni zalog".
Patrijarh Irinej (foto: © Tanjug/ Zoran Žestić) -
Patrijarh Irinej (foto: © Tanjug/ Zoran Žestić)

Istakao je da se ne smije zaboraviti da su Kosovo i Metohija srpski Јerusalim i sveta zemlja i pozvao da se ne zaborave i naši građani koji žive na Kosovu i Metohiji u teškim uslovima.

"Osobito pozivamo sve vjerne da, u ovoj tihoj noći, srcem i dušom budu jedno sa mnogostradalnim pravoslavnim srpskim narodom koji vjerno čuva i brani svaku stopu svete zemlje Kosova i Metohije, koja nam je, ne zaboravimo nikada, darovana od Gospoda kao vječni zalog", rekao je Irinej u Božićnoj poslanici.

"Vremena burna su dolazila i prolazila. Za sve to vrijeme naši preci su u svojim srcima neizbrisivo nosili Pećku Patrijaršiju, Gračanicu, Bogorodicu Ljevišku, Banjsku, Dečane, Svete Arhangele i na hiljade drugih svetih oltara širom KIM", rekao je poglavar SPC.

Istakao je da se ne smije zaboraviti da su Kosovo i Metohija srpski Јerusalim i sveta zemlja, podsjećajući na obećanje koje je dao David Јerusalimu.

"Znamo da je na Kosovu i Metohiji ostao naš napaćeni narod da mučenički ispovijeda svoju svetu pravoslavnu vjeru i hrabro svjedoči svoje srpsko ime. Znamo, kao što i oni znaju, i ne zaboravljamo ništa od svega toga, jer su Kosovo i Metohija naš Јerusalim, naša sveta zemlja. I zato možemo da, zajedno sa psalmopojcem Davidom, molitveno obećamo: „Ako zaboravim tebe, Јerusalime,"-ako zaboravim tebe, Kosovo i Metohijo,-neka me zaboravi desnica moja", rekao je patrijarh.

Prema njegovim riječima, "ništa nam neće vrijediti ni država, niti uređeni gradovi i sela, ni ekonomski napredak kome toliko težimo, niti sva dobra ovoga svijeta, ako kao narod postepeno, ali sigurno nestajemo, tojest ako više umiremo nego što se rađamo".

Irinej napominje da našim hrišćanskim precima nije bilo teško da, tokom svoje burne istorije, iznova, poslije najtežih iskušenja i nevolja, a nekada i doslovce iz pepela, uspostave državu, privredu, kulturu i sve ono što ih je oduvijek činilo pripadnicima istinski evropske civilizacije.

"To im je svaki put polazilo za rukom, jer su njihovi domovi bili ispunjeni vjerom, vrlinama i snagom, dok su im se djeca izobiljno rađala", istakao je patrijarh u Božićnoj poslanici.

Takođe je pozvao vjernike da se mole za mir u svijetu kako bi se oni koji drže poluge moći okrenuli dobru.

"Mi pravoslavni hrišćani i djeca Crkve, Njegovom (božjom) blagodaću osnažženi, bez obzira na to kako se drugi odnose prema nama bilo gdje, u otadžbini, okruženju i vascelom svijetu, svima uzvraćamo po zapovijesti Božžjoj-bratski i prijateljski, ma koje vjere i narodnosti oni bili, znajući da nas Bog ljubavi pita šta mi činimo drugima, a ne šta drugi čine nama", istakao je patrijarh.

Prema njegovim riječima, danas, kada Presveta Djeva Marija rađa Prevječnoga Boga, vjernici treba da se mole za sve ljude, a naročito za mlade, namučene porocima narkomanije, alkoholizma, razvrata, ljenjosti, gnijeva, srebroljublja, zavisti, gordosti, neumjerenosti, bezosjećajnosti i svim drugim porocima.

Osvrćući se na stradanje djece širom svijeta, nasilje nad pojedincima i narodima, svijet u kojem vladaju nejednakost, socijalna nepravda i nuklearna prijetnja, patrijarh je pozvao vjernike da se mole Bogu "da prosvijetli tamu i okrene dobru one koji držže poluge moći u svojim rukama".

"Ne bojmo se. Umjesto ovozemaljskih briga i straha, molimo se da mir Božjži danas ispuni naša srca. To je mir koji nije pasivnost i ravnodušnost nego dinamična, stvaralačka i povrh svega, neprestano aktivna sila koja ima moć da preobražžava, kao i da donosi spasenje ne samo nama već i ljudima oko nas", naglasio je patrijarh.

Patrijarh je božićnu besjedu zaključio najradosnijim hrišćaniskim pozdravom:

"Mir Božžiji, Hristos se rodi!"

Izvor: Blic