latinica  ћирилица
06/01/2018 |  16:59 ⇒ 17:31 | Autor: RTRS

Na platou Hrama na Vračaru obavljeno paljenje badnjaka; Bogosluženja u svim crkvama

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej osveštao je večeras badnjak na platou ispred Hrama Svetog Save na Vračaru, a potom je obavljeno paljenje badnjaka.
Beograd: Zapaljen badnjak - Foto: SRNA
Beograd: Zapaljen badnjakFoto: SRNA

Patrijarh Irinej je u obraćanju nakon paljenja badnjaka posebnu poruku uputio majkama da rađaju djecu i tako izvrše svetu obavezu i dužnost.

Patrijarh ski je rekao da je ta zapovijest božija ne samo dužnost, nego i velika čast - biti saradnik božiji u stvaranju i rađanju novog života.

- To je velika čast koju je Bog namenio roditeljima i majkama. Zato neka se raduju sve majke koje djecu rađaju u ovome svijetu i pune zemlju božiju jer je to zapovijest božija koju treba da čuju sve majke naše i da se raduju što im je Gospod dao tu čast da se majkom nazivaju - rekao je partijarh Irinej.

Njegova svetost kaže da su blagoslovene sve majke kod nas i u svijetu koje rađaju djecu - da blagoslov božiji ispuni sve nas, naše domove i srca.

Patrijarh Irinej je poželio da u svijetu i u našoj otadžbini zavlada mir i sloga, onaj mir koji je Gospod donio svojim rođenjem.

Patrijarh srpski je pozdravio okupljene uz tradicionalni pozdrav "Hristos se rodi".

Prethodno je u maloj crkvi Svetog Save na Vračaru u prisustvu brojnih vjernika služena Sveta arhijerejska liturgija.

Patrijarh će sutra, na Božić, u 9.00 časova, služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u kripti hrama, a lomljenje česnice biće obavljeno u 12.00 časova na platou ispred Hrama, saopšteno je na sajtu Hrama Svetog Save.

U svim pravoslavnim crkvama u Novom Sadu i Sremskim Karlovcima danas se obavljaju bogosluženja povodom Badnjeg dana.

Pred brojnim vjernicima sveštenstvo u novosadskim i sremskokarlovačkim crkvama služi večernje, kojem su prethodile liturgije.

Bogosluženja traju u novosadskoj Sabornoj, Uspenskoj, Almaškoj, kao i Nikolajevskoj crkvi.

Istovremeno, bogosluženja se odvijaju iz Vaznesenjskoj crkvi u novosadskom pregrađu Klisi, Crkvi Svetih Kirila i Metodija u naselju Telep, Svetojovanovskoj na Detelinari, kao i Svetosavskoj crkvi na Novom naselju.

Kad su u pitanju Sremski Karlovci, bogosluženja na Badnji dan služe se u Sabornoj crkvi i Manastiru Vavedenja Presvete Bogorodice.

Po tradiciji, sa prvim večernjim časovima pred mnogim novosadskim crkvama biće paljeni božićni badnjaci.

U osvim crkvama, sutra, na najradosniji hrišćanski praznik Božić, biće služene božićne liturgije.

Na novosadskom Trgu slobode danas su Novosađanima dijeljeni besplatni badnjaci, koje svake godine organizuje Јavno preduzeće "Nacionalni park Fruška gora".

Badnjake su Novosađanima dijelili direktor "Nacionalnog parka Fruška gora" Radoslav Krunić i član Gradskog vijeća za kulturu Dalibor Rožić.

Badnjaci su ranije pripremljeni u okviru redovnog gazdovanja hrastovim šumama, kako bi se suzbila bespravna sječa mladih hrastovih izdanaka.

"Nacionalni park Fruška gora" obezbijedio je ukupno 11.000 besplatnih badnjaka.

Osim građanima Novog Sada, besplatni badnjaci dijeljeni su danas i u opštinama Šid, Sremska Mitrovica, Beočin, Irig i Sremski Karlovci.

Izvor: SRNA