latinica  ћирилица
07/01/2018 |  16:04 | Autor: RTRS

Grčka udruženja najavljuju protest zbog imena Makedonije

Nekoliko grčkih udruženja najavilo je proteste za 21. januar u Solunu kako bi se usprotivili upotrebi naziva Makedonija u imenu današnje Republike Makedonije.
Makedonija (Foto:Thinkstock) -
Makedonija (Foto:Thinkstock)

Makedonski mediji prenose da je riječ o protestu grčkih nacionalista i to u trenutku kada su obje strane spremne na stvaranje dobre klime za rješenje tog već 26 godina dugog spora Atine i Skoplja.

Oni se, kako se navodi, pozivaju na proteste putem društvenih mreža.

Za 19. januar je, naime, zakazan sastanak na kojem bi izaslanik UN Metju Nimic trebalo da iznese prijedlog budućeg zvaničnog imena Makedonije, koja je bila jedna od šest republika bivše SFRЈ.

Makedonska strana, međutim, smatra da je još rano da se licitira sa mogućim imenima, nakon što su grčki mediji izvijestili da je u igri više naziva za Republiku Makedoniju: Nova Makedonija, Gronja Makedonija, Sjeverna Makedonija, a pošto su odbijeni predlozi Slavomakedonija i Vardar Makedonija.

Mediji podsjećaju da u Grčkoj zavidan broj smatra da naziv "Makedonija" uopšte ne bi trebalo da bude dio novog rješenja za ime, te da je to jedino rješenje koje će zadovoljiti obje strane.

Rješenje ovog spora Atine i Skoplja trebalo bi da ubrza put Makedonije ka EU i NATO, a premijer Zoran Zaev izrazio je spremnost na dijalog o promjeni imena te države.

Izvor: Agencije