latinica  ћирилица
07/01/2018 |  16:27 ⇒ 16:59 | Autor: RTRS

Crna Gora- Božić proslavljen u više od sedam stotina hramova

Vjernici Srpske pravoslavne crkve danas su proslavili Božić u više od sedam stotina hramova i manastira u Crnoj Gori, a najsvečanije je bilo u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorci gdje je Svetu arhijerejsku liturgiju služio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.
Podgorica - mitropolit Amfilohije - Foto: SRNA
Podgorica - mitropolit AmfilohijeFoto: SRNA

Brojni vjernici prisustvovali su jutrošnjoj liturgiji u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, gdje im je najradosniji hrišćanski praznik čestitao mitropolit Amfilohije koji je u besjedi istakao da današnji praznik priziva sve ljude da se vrate svjetlosti Božića.

- Božić je dan koji nas uči da obnavljamo svetinju u svom srcu, da proslavljamo pravog Boga, priziva na mir Božiji nas i da među sobom imamo blagu, blagoslovenu i dobru volju. To je ono na šta nas priziva ovaj praznik - istakao je mitropolit Amfilohije.

Vladika je rekao da je Božić dan u koji se sabiraju svi dani do njega, sve godine i sva vremena.

On je kritikovao poroke današnje civilizacije i način kako se veliki hrišćanski praznik Božić pretvorio u tzv. slavljenje Djeda Mraza.

Tokom liturgije pročitana je i Božićna poslnica Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja.

Pravoslavnim vjernicima Božić su čestitali predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, premijer Duško Marković i predsjednik Skupštine Ivan Brajović.

Izvor: SRNA