latinica  ћирилица
07/01/2018 |  19:27 ⇒ 08/01/2018 | 09:01 | Autor: RTRS

Česnica i zlatnici na radost najmlađih Beograđana (VIDEO)

Patrijarh srpski Irinej služio je božićnu liturgiju u Hramu svetog Save na Vračaru, u prisustvu velikog broja vjernika, članova Vlade i izaslanika predsjednika Srbije.
Beograd- božićna česnica - Foto: RTRS
Beograd- božićna česnicaFoto: RTRS

Nakon liturgije organizovano je tradicionalno lomljenje božićne česnice, ove godine prvi put ispred Hrama svetog Save. Najsrećnije ruke bili su – najmlađi.

Unija pekara Srbije već 27 godina radost božićnih praznika dijeli s građanima, organizujući tradicionalno lomljenje božićne česnice. Brojne okupljene pozdravio je patrijarh srpski Irinej.

- Sve vas, braćo i sestre, pozdravljam, ovde sabranim na ovom svetom mestu, grad Beograd, našu divnu i dragu otadžbinu i sav svet ljudski, vidljivi i nevidljivi, sa najradosnijim i najvećim pozdravom – Mir Božji, Hristos se rodi! – pozdravio je patrijarh Irinej.

Ove godine pripremljene su dvije česnice, u kojima su se nalazila tri zlatnika i deset srebrnjaka. Za veću je utrošeno više od 120 kilograma brašna, kažu pekari.

Najviše sreće i ove godine imali su najmlađi. Zlatnik je zablistao u ruci desetogodišnjeg Đorđa Stafanovića.

Pekari su podijelili i 2.500 paketića sa pekarskim proizvodima. Kažu da lomljenje česnice organizuju u duhu vjerske tradicije proslave najradosnijeg hrišćanskog praznika.

- Mi smo željeli tom činu i ovom prazniku da damo naš skromni doprinos kao pekari, kao neko ko je uvijek uz crkvu i hrišćanstvo - istakao je Zoran Pralica, predsjednik Unije pekara Srbije.

U Uniji pekara Srbije nadaju se da je lomljenje česnice kod Hrama svetog Save začetak još jedne lijepe tradicije, i poručuju da će i narednih godina česnicu lomiti na istom mjestu.