latinica  ћирилица
07/01/2018 |  21:14 | Autor: RTRS

Merkelova: Izaći ćemo iz političkog ćorsokaka

Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je uvjerenje da postoje šanse za formiranje vlade u Njemačkoj i izlazak iz političkog ćorsokaka.

- Počinjem razgovore s optimizmom, ali sam veoma svejsna ogrmonog posla koji nas čeka - rekla je kancelarka koja je danas započela novu rundu pregovora sa socijaldemokratama.

- Mislim da ćemo uspjeti - dodala je Merkelova, insistirajući da je Njemačkoj potrebna stabilna vlada koja će moći da se suoći sa svim, domaćim, evropskim i međunarodnim izazovima.

Hrišćansko-demokratska unija (CDU) Merkelove i Socijaldemokratska partija (SPD) dogovorile su se 20. decembra da načelni dogovor o novoj vladi postignu do 12. januara 2018. godine.

Neuspjeh pregovora o formiranju koalicione vlade u Njemačkoj izazvala je zabrinutost u Evropskoj uniji, u kojoj se pripremaju reforme u zoni evra i bankarstvu, oblastima u kojima Njemačka ima veliku ulogu.

Dosadašnju Vladu činile su SPD i CDU i njena sestrinska Hrišćansko-socijalna unija (CSU). Socijaldemokrate su poslije lošeg rezultata na septembarskim izborima odbacili mogućnost još jedne "velike koalicije", ali su tu odluku nevoljno promijenile poslije neuspjelih pregovora o koaliciji CDU, stranke Zeleni i liberala.

Izvor: Agencije