latinica  ћирилица
09/01/2018 |  16:42 ⇒ 20:23 | Autor: RTRS

Prijem povodom Dana Republike (VIDEO)

Povodom Dana Republike Srpske u Administrativnom centru Vlade Srpske upriličen je svečani prijem koji je organizovao predsjednik Republike Milorad Dodik.
Milorad Dodik, prijem - Foto: RTRS
Milorad Dodik, prijemFoto: RTRS

Pozdravljajući prisutne zvanice Dodik je naglasio da je danas malo Srba koji ne slave slavu i svi oni žele da sačuvaju svoju naciju i kulturu.

"U mnogim zemljama pod kojima se u prošlosti nalazila Srbija i srpski narod, Otomansko carstvo, Austro-Ugarska i Јugoslavija, SPC nije bila dobrodošla. Međutim, sada srpski narod i Crkva zajednički proslavljaju slave i značajne datume. U čast Svetog Stefana smo se danas i okupili", rekao je Dodik.

Njegova svetost, patrijarh Irinej, istakao je da danas proslavljamo rođendan najnovije i najmlađe države srpskog naroda i naglasi da skoro svaka srpska kuća i ustanova danas imaju slavu, pa tako i Republika Srpska.

"Ko slavu slavio, slava mu i pomogla. Dobrodošli na slavu Republike Srpske i neka vas Bog blagoslovi. Ako uz sebe budemo imali Gospoda, niko nam ne može naškoditi", istakao je patrijarh Irinej.

Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov poručio je danas da ne treba negirati činjenicu da je 9. januara 1992. godine osnovana Republika Srpska.

"Danas je dan kada je stvorena Republika Srpska, koja je dio BiH, i kojoj je dodijeljena posebna punomoć. Ta punomoć jeste sastavni dio saglasnosti dostignutih tokom potpisivanja Dejtonskog sporazuma i te su punomoći jedan od glavnih principa tog sporazuma", rekao je Ivancov novinarima u Banjaluci nakon prijema kojeg je upriličio predsjednik Srpske Milorad Dodik povoodm 9. januara - Dana Republike.

Ruski diplomata čestitao je svim građanima Srpske Dan Republike, kao i božićne i novogodišnje praznike.

Predsjednik Јužne Osetije Anatolij Bilibov izjavio je da Јužna Osetija i Republika Srpska imaju vrlo sličan put i slične, gotovo iste istorijske periode u vezi sa odbranom identiteta nacije i zaštitom interesa svog naroda.

"Nažalost, sve je to bilo vezano i sa ratom i sa uništenjima, te neshvatanjem Zapada šta mi to želimo", rekao je Bilibov novinarima u Banjaluci nakon prijema povodom Dana Republike.

Prema riječima Bilibova, sve to nije zaustavilo Јužnu Osetiju, koja se kretala naprijed i došla do toga da je sada priznata država.

On je naveo da su, isto kao što su Srbi podijeljeni na Srbiju i Republiku Srpsku, Osetinci podijeljeni na Sjevernu i Јužnu Osetiju, te da se politički radi na tome da se ujedini osetinski narod.

Izvor: RTRS/SRNA