latinica  ћирилица
10/01/2018 |  18:23 ⇒ 21:05 | Autor: RTRS

Banjaluka brendira "banjalučki ćevap" (VIDEO)

I banjalučki ćevap, dobio je svoj prvi festival. Tako će Banjalučani i turisti u subotu 13. januara moći da uživaju u bogatoj gastronomskoj ponudi, i kulturno-zabavnom programu u čast ovoj gurmanskoj poslastici.
Ćevapi - Foto: RTRS
ĆevapiFoto: RTRS

Banjalučki ćevap - jedinstven po okusu i izgledu, i načinu serviranja. To što su banjalučki ćevapi sastavljeni u pločicu jasno ih i vizuelno, razlikuje od sarajevskog ili travničkog ćevapa. Poseban je i po lepinji, koja se priprema u specijalnim krušnim pećima, na temperaturi višoj od 400 stepeni.

"Znači po izgledu samom, postavci ćevapa koja se radi u banjalučkoj lepini služi se sa lukom.Veliko interesovanje pogotovo turista se pokazuje pogotovo u posljednjih pet do šest godina", rekao je vlasnik roštiljnice Goran Stanivuković.

Šatori za šest roštiljnica, pivo, vino i proizvodi domaćih proizvođača. Ćevapi po promotivnim i pristupačnim cijenama. Ovo nas očekuje na prvom "Ćevap festu". Grad je pokrenuo i inicijativu za zaštitu geografskog porijekla i imena banjalučkog ćevapa.

"Znači mi ćemo biti nosioci inicijative koja ima formalni put pred institucijama BiH koje su za to ovlaštene da zaštite geografsko porijeklo i naziv banjalučkog ćevapa", istakao je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Zvanični promoter banjalučkog ćevapa i lice koje se nalazi na logu ove manifestacije je Banjalučanima dobro poznat Nebojša Kuštrinović. 

"Meni je drago i čast da je gradonačelnik Banjaluke i mladi kabinet gradonačelnika u mom karakteru, pa može se reći i liku jer je moj lik na karikaturi vidio nekog ko je dostojan da dostojanstveno predstavlja banjalučki ćevap", istakao je Kuštrinović.

Uz bogatu gastronomsku ponudu od 11 ujutru do 23:30 brojni KUD-ovi, besjede, banjalučki tamburaši i bend u subotu u centru Banjaluke čekaju ljubitelje banjalučkog ćevapa. Kulturno-zabavni program prvog "Ćevap festa" završiće neposredno pred početak molebana u Hramu Hrista Spasitelja, povodom Pravoslavne nove godine.