latinica  ћирилица
10/01/2018 |  20:52 ⇒ 21:01 | Autor: RTRS

Lordan Zafranović priprema snimanje filma o genocidu nad djecom Kozare

Јugoslovenski i hrvatski režiser Lordan Zafranović nedavni boravak u Beogradu iskoristio je za pregovore o filmu „Djeca Kozare“.
Јasenovac - Foto: RTRS
ЈasenovacFoto: RTRS

Zafranović ovaj film pokušava da snimi skoro tri decenije, od kada je prvi put pročitao scenario Arsena Diklića, ali sada, u intervjuu za "Sputnjik" otkriva da bi snimanje moglo da bude realizovano na jesen iduće godine.

"Počeo sam razgovore sa RTS-om prije par mjeseci o „Djeci Kozare“. Riječ je o čišćenju Kozare i izbjegličkim kolonama koje su završavale u Јasenovcu, u dječijim logorima. Poubijani su na razne načine, i cijankalijem i nožem, dok su druge prebacivali u Zagreb ili u ostale gradove gdje su ih pretvarali u janjičare i gdje su služili kao lična garda Ante Pavelića. Mala djeca. Tako da je to jedna tragična sudbina čitavog tog kozaračkog naroda koji je, manje-više, kompletno ubijen. Za taj film se pripremam skoro 30 godina" ističe Zafranović.

Filmovi „Okupacija u 26 slika“, „Krv i pepeo Јasenovca“, „Pad Italije“, „Večernja zvona“, jugoslovenskog i hrvatskog reditelja Lordana Zafranovića i dalje izazivaju veliku pažnju publike, a njegovo ostvarenje „Testament“ je i poslije 23 godine zabranjeno za prikazivanje na Hrvatskoj radio-televiziji. U tom njegovom filmu o Nezavisnoj državi Hrvatskoj prepoznala se Tuđmanova vlast i njegovi nasljednici, zbog čega se Zafranović našao na spisku hrvatskih vlasti za likvidaciju i godinama je imao obezbjeđenje.

Izvor: Sputnjik