latinica  ћирилица
16/01/2018 |  12:44 | Autor: RTRS

Mišeljić: Početak godine obećava dobru proizvodnju

Direktor Hidroelektrana na Trebišnjici /HET/ Gordan Mišeljić istakao je da je ova godina počela dobrom i planskom proizvodnjom električne energije, te da je kiša doprinijela povećanju akumulacije Bilećkog jezera, gdje je trenutno kota 7,72 metra iznad plana.
Direktor Hidroelektrana na Trebišnjici Gordan Mišeljić - Foto: SRNA
Direktor Hidroelektrana na Trebišnjici Gordan MišeljićFoto: SRNA

Mišeljić je rekao Srni da je trenutna kota Bilećkog jezera 388,30 metara, te da je u dosadašnjem periodu ove godine proizvedeno oko 45 gigavat-časova električne energije, što obećava dobre proizvodne rezultate i u narednom periodu.

"Očekujemo dobru hidrološku godinu, što je osnov da HET ne samo ostvari plansku proizvodnju već i da je prebaci", kaže Mišeljić i dodaje da je plan proizvodnje za ovu godinu 1.062 gigavat-časova električne energije.

Iako su prošlu godinu pratili nezabilježeno loša hidrologija, niske zalihe vode u akumulaciji Bileća i smanjena raspoloživost agregata, HET je ipak svojom proizvodnjom bila garant pouzdanog snabdijevanja električnom energijom svih korisnika u elektroenergetskom sistemu "Elektroprivrede Republike Srpske" tokom 2017. godine.

I ove godine uprava HET-a odlučila je da preduzeće stipendira 75 redovnih studenata državnih fakulteta tehničkog i društvenog smjera u iznosu od 150 do 300 KM.

Izvor: SRNA