latinica  ћирилица
16/01/2018 |  16:39 | Autor: RTRS

Cilj - završetak identifikacije domaćih životinja

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske preduzelo je energične korake u resoru stočarstva i veterinarstva s ciljem završetka identifikacije i obilježavanja domaćih životinja - prije svega krupne stoke.
Ovce (ilustracija) -
Ovce (ilustracija)

Resorno ministarstvo ovaj posao preduzima polazeći od mjera usvojenih u Narodnoj skupštini Republike Srpske i definisanih Programom ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2018 - 2020. godina, a koje se odnose na agrarni sektor.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u saopštenju navodi da je zadužilo tijela koja će na bazi već ranijeg plana identifikacije životinja u Srpskoj dovesti do kraja rješavanje problema identifikacije i kretanja krupnih domaćih životinja - prije svega goveda, a potom i ostalih domaćih životinja.

"Iako je ova aktivnost u prethodnom periodu trebala biti sprovedena jednako za cijelu BiH, to se nije do kraja realizovalo, zbog čega je Ministarstvo i preduzelo navedene korake", saopšteno je iz resornog ministarstva.

U tom cilju pomoćnik ministra za veterinarstvo Radmila Čojo je danas sa saradnicima održala sastanak u Banjaluci na kome su, uz analizu stanja u oblasti identifikacije i kontrole kretanja životinja u Srpskoj i BiH, doneseni i zaključci i mjere koje će unaprijediti sistem identifikacije goveda.

Izvor: SRNA